Åmålstravet avverkar en unik tävlingsdag – när samtliga lopp på GS75 körs i högervarv. Per Henriksen vann huvudloppet The Right Way i fjol och ser ut att ha goda möjligheter igen.

– Blir det ledningen tror jag inte det är någon i det här loppet som ska kunna ta honom.

GS75 hålls på Åmålstravet den här söndagen. Men någon vanlig tävlingsdag rör det sig inte om. Under epitetet The Right Way körs nämligen tävlingsdagens samtliga lopp – i högervarv. Ett unikt fenomen inom svensk travsport. Det här blir tolfte året i följd som den dalsländska 800-metersovalen avverkar den något speciella tävlingsdagen.

En tränare som inte är främmande för att tävla medurs är Per Henriksen. Han skrällvann dagens huvudlopp The Right Way i fjol med Outstanding O. 76-åringen med Åbytravet som bas ser ut att ha goda chanser till favorit i repris i år. Henriksens bidrag är 1 King of Greenwood (GS75-4) som haft en god säsong med segrar i hälften av sina tolv starter i år och som bland annat sågs vinna på V75 tidigare i våras. Stefan Persson kör femåringen på söndag. Ekipaget kommer från en mycket övertygande seger på Åby.

– King of Greenwood var jättefin senast och han har haft toppform länge nu, det är mest det att han haft dåliga spår i senaste starterna och att det har jäklats under vägen. Nu fick vi innerspåret och hästen är ju riktigt startsnabb, han borde kunna trampa till bra från det här läget. Jag tycker absolut det ska vara en riktigt bra chans och blir det ledningen tror jag inte det är någon i det här loppet som ska kunna ta honom. Han är min bästa chans under dagen, säger Henriksen.

Borde kunna klättra i klasserna
Något senare under dagen plockar Per ut en annan mycket intressant travare. 11 Kentucky Lobell (GS75-6) har tidigare tävlat i Nederländerna och gjorde senast debut i Henriksens träning. Och det var en mycket vass sådan. Segervane Kentucky Lobell, som vunnit i drygt av hälften av sin karriärs starter, avgjorde på klassigt sätt trots en arbetsam resa.

– Han gjorde ett riktigt bra lopp i debuten för mig senast. Jag kände mig klar på att han skulle kunna vinna det loppet och det gjorde han ju trots att han fick lägga en tryckare under vägen. Det känns att det är en bra häst, han har ju vunnit många lopp och han borde kunna klättra en del i klasserna.

Det var första starten på fyra månader. Har loppet för hästen framåt mycket?

– Jag vet inte om han gått framåt så mycket med loppet senast, men lite borde han ju gjort då han inte hade startat på länge innan och heller inte fått något banjobb av mig. Den långa distansen är nog bara en fördel, men det är ett svårt läge och över 800-metersbana dessutom.

Kan öppna bra men ska inte gå i spets
Åbytränaren mönstrar en kvartett inom GS75 på Åmål. 8 Woudstra (GS75-1) vann senast det begav sig i Åmål men drog ett riktigt ”tråkläge” med bricka åtta bakom bilen i ett sprinterlopp. 11 Kerwin Pasel (GS75-3) har ännu inte övertygat i tränarens regi och hade inte heller direkt någon god hand med fru fortuna när spåren skulle fördelas.

– Woudstra gör hyggliga lopp varje gång och vann ju senast han tävlade på Åmål, men nu fick vi ju ett dåligt spår. Hästen kan öppna riktigt bra, men ska samtidigt inte gå i spets; då bromsar han till efter något varv. Det bästa vore väl om han kunde komma framåt en bit och sedan hittade en bra rygg att släppa till. Loppet ser inte så hårt ut kanske, men läget är tråkigt som sagt.

– Kerwin Pasel tror jag mest jagar pengar från det här läget. Han var visserligen bättre senast än vad han varit tidigare, men jag har inte sett så stor framgång hos hästen ännu för att han ska kunna vinna.

Daniel U. Olsson, Kanal 75