Kanske största talangen – men minst rutinerad av alla hästarna på V86. Imperatur Am har bara gjort två starter i sitt fyraåriga liv.

– Det är en fantastiskt fin häst, säger hästens tränare Geir Vegard Gundersen inför årsdebuten på Bjerke.

Imperatur Am har haft krav på sig redan den dagen han föddes. Den svenskfödde hingsten har en guldkantad härstamning, pappa heter Ready Cash och mamma är Muscle Hill-dottern Princess Face. Imperatur Am skeppades tidigt över till USA, men någon start på andra sidan Atlanten blev det aldrig.

– Han tränades av Marcus Melander och Imperatur Am lovade mycket vad jag har fått berättat för mig. Han är som flera andra hästar efter Ready Cash lite sen och det var nog orsaken till att han aldrig startade, berättar Geir Vegard Gundersen.

Nästa resa för Imperatur Am blev Norge och stall Gundersen där han gjorde två starter för knappt ett år sedan.

– Det är en fantastiskt fin häst och han svarade för två mycket bra lopp. Redan i sin andra start vann han på vassa 1.15,1/2140 meter voltstart. Efter det har det bara strulat och jag har nog aldrig varit med om en häst som haft så mycket trubbel.

Är nog bästa hästen
På onsdag den 1 juni 2022 tar V86 Xpress sommarledigt och V86 körs på en och samma bana under sommaren, den här gången är det Bjerke som kör och omgången kryddas med en jackpot. Imperatur Am gör årsdebut och kommer att få en hel del streck på sig.

– Med tanke på hästens alla problem så vill jag bara att han ska fungera. Samtidigt är han bra för klassen och blir absolut inte överraskad om han vinner. Det är nog bästa hästen i grunden. Imperatur Am är väl förberedd och han har även fått gå några banjobb på Bjerke och varit mycket fin. Springa kan han.

Med tanke på att han tränats på andra sidan Atlanten bör han vara bra från start, eller?

– Nej, han är inte speciellt startsnabb och jag kan inte tänka mig att han kan utnyttja innerspåret och ta ledningen.

Hur ska spelarna hantera honom?

– Jag tycker att han är en outsider och ett givet streck. Kapacitet för att vinna har han, men efter alla problem blir man lite försiktig. För mig som tränare vill jag bara att han ska fungera och vi kan se framåt. Spelarna ska ha i åtanke att han inte är speciellt rutinerad.

Joakim Brundin, Kanal 75