Blyg och osäker. Långresa. Kommer tappa från start. När det väl blev allvar kunde alla brasklappar rivas. Stjärnämnet Piemonte visade att han har kapacitet att klättra en bra bit i klasserna när han överglänste motståndet i klass II-finalen på Solvalla.

Inför loppet pekade både tipsexperter och tränaren själv på minusfaktorer för Piemonte. Inte minst långresan från Skåne kunde vara ett bekymmer. Men när den ståtlige femåringen klev av transporten på Solvallas stallbacke såg han ut som lugnet själv. I uppvärmningen uppträdde han exemplariskt och när det blev allvar utklassade han motståndet.

– Det han visar i träning och i loppen nu gör att jag har förtroende för honom, att det finns mer i honom hela tiden, och jag är nöjd med att han visade att han kunde åka en bit till en ny bana och ha med sig hela sitt register, sa Joakim Lövgren.

Jägersrotränaren tog det lugnt från start och efter att ha avancerat fram utvändigt om ledaren satt han lugn. I slutkurvan kopplade Piemonte grepp och med till synes gott om krafter i behåll gick han undan till mycket enkel triumf.

– Han löpte ut lugnt och fint och andades bra och stressade inte upp sig på något sätt, så att han skulle få gå i ”dödens” var jag inte rädd för. Hellre det än att han skulle vara inblandad i trånga situationer längre bak i fältet.

Det var Piemontes tredje raka seger i fjärde starten sedan han kom till Joakim Lövgren från Tyskland i november.

– Han har det där läckra steget, lätta gången i sig, så att han inte tar i så mycket för att flytta sig fort. Så man känner inte riktigt att det är sådan kapacitet i honom förrän man tittar på klockan och han håller det tempot länge. Då fattar man att det är lite extra i den här hästen.

Amalancius B.B. i en klass för sig
Precis som Piemonte har Timo Nurmos-tränade Amalancius B.B. skyhög kapacitet för den klass han tävlar i. Hästen kom från en imponerande årsdebut och trots en riktigt dålig start i klass I-finalen, där han hamnade sist från spår sju bakom startbilen, redde han enkelt ut uppgiften. Precis som i årsdebuten lät Örjan Kihlström hästen avancera framåt i spåren och sedan han övertagit ledningen 1 400 meter från mål spatserade femåringen ifrån till överlägsen seger.

– Vi hamnade faktiskt i fjärdespår för oss själv i första sväng, men han är stark och rejäl och löste det på ett bra sätt ändå, sa Örjan Kihlström, som tog en ungefär lika enkel seger med Timo Nurmos Champ Lane i bronsfinalen, som han ledde från start till mål.

Krånglig väg till vinnarcirkeln
Beartime är en riktig följetong på V75 och efter många starka prestationer var det nu hans tur att sätta nosen först i silverdivisionens final. Men han såg ut att vara en slagen häst efter att körande Carl Johan Jepson gjort en taktisk miss på den sista bortre långsidan och bytt positionen i rygg på ledaren mot andra par utvändigt. När framförvarande häst tröttnade kunde emellertid Jepson gå ner på innerspår igen och när Beartime fick fritt spurtutrymme från tredje par invändigt avgjorde han säkert den sista biten.

– Jag tycker han blev lite bortglömd i dag från ett fint läge och jag trodde att han skulle vara lite bättre med täta starter. Sedan gjorde jag ett felval och gick ut i Johnnys rygg. Jag tyckte den hästen (Sweetman) såg stark ut och trodde att det skulle lösa sig utåt om inte annat, men precis när vi hade kommit ut tröttnade den. Som tur var löste det sig ändå, sa Carl Johan Jepson.

Guld till Hazard Boko
Inför guldfinalen var det spetsstriden det snackades mest om. Den vann Global Adventure och därmed var det upplagt för favoritseger. Men han hade ingen av sina bättre dagar och kastade in handduken när det drog ihop sig till slutstrid. Istället var det en tapper Ble du Gers, som gått 1300 meter i tredjespår utan rygg, och Hazard Boko som gjorde upp den sista biten. Målfotot visade att det var den sistnämnde som hade dragit det längta strået och tackat för en fin smygresa genom att sätta nosen först.

– Helt underbart! segerjublade tränare och kusk Per Lennartsson.

14 967 kronor för sju rätt
Årets första omgång i Margaretas Tidiga Unghästserie avgjordes också under dagen och loppet för fyraåriga hingstar och valacker gick inom V75. Där vann Johan Untersteiner-tränade Vinci Nice vars spurt bet bra sedan Örjan Kihlström hittat loss från tredje par utvändigt. I övriga lopp i unghästserien gick segrarna till Kayla Westwood, Bravo Unita och Bedazzled Sox.

I diamantstoets final blev det enkel seger från ledningen för Adrian Kolgjinis It’s a Girl och de som lyckades pricka in samtliga vinnare på V75 fick för det 14 967 kronor.

Se även dagens V75 resultat lördag 5 februari 2022

Ola Johansson, Kanal 75