Världsrekordhållaren Max Flukt är död. Kent Knutssons stjärnhäst har somnat in 23 år gammal till sorg för sin ägare och tränare.

– Det är väldigt tungt måste jag säga. Vi har en stor tacksamhet för vad han har gjort för oss, säger Kent Knutsson.

Max Flukt blev en snackhäst när han vann på 1.15,2 i debuten 16 september 2003. Då blev han den snabbaste debutanten någonsin i Sverige. Valacken vann sedan elva av sina tolv första lopp, och vid den enda förlusten galopperade han bort sig. Supertalangen var obesegrad på tävlingsbanorna 2005 och vann bland annat Harper Hanovers lopp på Solvalla.

Max Flukt vann även Harpers året efter och då travade han världsrekord över 3160 meter med tiden 1.13,8. Den segern blev också den sista i hans karriär. Problem med hals och lungor stoppade hästen från en fortsatt tävlingskarriär. Han har sedan levt ett behagligt liv som pensionär i hagen hemma hos sin ägare Kent Knutsson. Men nu har Max Flukt lämnat jordelivet av åldersskäl.

– Det är väldigt tungt måste jag säga. Han har haft ett fantastiskt fint liv efter sina framgångar och det är lite sorgligt att man inte får träffa honom som man har gjort varje dag. Jag har aldrig haft något liknande och kommer förmodligen aldrig att få det heller. Det berör, säger Kent Knutsson.

Max Flukt gjorde blott 15 starter i karriären och vann elva av dessa. Han sprang in 1 812 000 kronor och blev 23 år.

Michael Carlsson, Kanal 75