Stjärnhästen Aetos Kronos genomförde ett kvallopp i Halmstad på måndagskvällen. Hästen såg ut att gå mot en topptid då han plötsligt galopperade på upploppet och blev diskad.

För ett drygt år sedan drabbades Aetos Kronos av en ansiktsförlamning i halva ansiktet, en reaktion efter besök hos veterinär. Diagnosen var Horners syndrom och bland annat slutade hästens ena näsborre att fungera och tävlingskarriären var i fara.

På måndagskvällen genomförde Aetos Kronos ett kvallopp tillsammans med Johan Untersteiner. Aetos Kronos sprang ensam i ledningen och öppnade första varvet på 1.17. På sista långsidan fick hästen sträcka ut för fullt och det gick fort och han kom in på upploppet med full fart då han plötsligt kastade sig i galopp 150 meter före mål och blev diskkvalificerad.

– Det var ju bara ett enkelt kvallopp som slutade i galopp. Vi hade rejäl fart under slutvarvet och hästen kändes jättefin. Han slappande av och jag kände 25 meter innan att detta går åt skogen nu. Jag lät honom bara gå i sin takt och slappande av och galopperade. Det är inga maskiner och jag tror inte att det är några fel på hästen och han känns lika fin som när jag kört honom tidigare när han varit som bäst, sa Johan Untersteiner till ATG Live.

– Hästen såg riktigt fin ut innan galoppen. Han ställde sig snabbt och Johan sa att han hade honom på lösa tömmar och blev ofokuserad och tappade rytmen. Det kanske bara är nyttigt för honom att gå två kvallop och jag är inte orolig. Vi försöker igen om två veckor, sa hästens tränare Jerry Riordan.

Joakim Brundin, Kanal 75