Vaggerydtravet

Vaggerydtravet är en av våra mindre travbanor i Sverige men även en av de trevligaste. Stämningen som råder på plats går inte av för hackor en tävlingsdag i sommarsolen, det är ett minne för livet för oss travälskare. Det är faktiskt så att närheten till travet många gånger slår våra större travbanor på fingrarna när det kommer till arrangemang och underhållning för publiken och det blir på riktigt på något vis när man ser travet i sin rätta natur.

På Vaggeryds travbana kommer du nära hästarna och tillåts att ta del av tävlingarna på nära håll som du inte kan på en större travbana. På Vaggeryd anordnas ett 10-tal större travarrangemang årligen och utöver det finns också travskola och ponnytrav för de lite mindre. Travbanan mäter 1 000 meter runt om likt de flesta av landets travbanor och har ett upplopp som mäter fina 200 meter vilket är något över medel sett till övriga banor i Sverige.

Banbredden på Vaggeryd mäter 19,5 meter rakt över banvallen vid båda starterna. Dvs. vid starten av 1 640 meter på bortre långsidan och även på publiksidan som är belägen vid 2140-starten. Man använder sig av en rak startbilsvinge vid starterna där man använder bil vilket inte lämnar någon fördel till hästarna längst ut. Spår 7,8 är med andra ord inte mycket att jubla över när travet körs på Vaggeryd. Man har inte heller någon openstretch att tillgå för de tävlande men å andra sidan så har man ett upplopp som mäter 200 meter vilket bjuder upp till dans och här finns det utrymme för fina bataljer hästarna emellan.

På Vaggeryd finns en liten tränarskara och A-tränarna som finns på plats är Kent Knutsson och Sara Brodin vilka man kan se upp med lite extra de dagar som de körs trav här på hemmaplan. Höjdpunkten för travbanan är när man får ta emot sommartravet och V86 vilket vi hoppas är en långvarig tradition, dvs. att V86 flyttar ut på landsorten under sommaren.

Fakta

  • Upplopp: 200 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 19,5 meter
  • Bredd 2 140 meter: 19,5 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (43)
  • Förkortning: (Vg)

Hitta till travbanan