Umåker travbana

Umeå travbana (Umåker) är belägen cirka 5 km sydväst om centrala Umeå, Umåkers oval återfinns i tätorten Röbäck. Travbanan invigdes 1944 och har ett upplopp på 184 meter vilket räknas till medel sett till landets travbanor.

Banbredden på Umåker uppgår till 22 meter vid båda starterna. Dvs på bortre långsidan (1 640 meter) och vid publiksidan (2 140 meter). Det finns ingen stallbacksväxel på Umåker då stallbacksutfarten ligger i utgången av sista sväng vilket istället kan få hästar som är lite småtröga att bryta ut och stanna till istället för att ge 100% in på upploppet.

Umåker är en av få svenska travbanor som har tävlingar året om så man måste ta med det långa upploppet i beräkningarna vid badkarskörning då detta ofta påverkar resultatet när tävlingarna körs här uppe i norr. Umåker är en av våra travbanor i Sverige som genomgått en omvandling för att möjliggöra bättre TV-sändningar och värt att nämna är att hela banan lades om under 2009 för att skapa ännu bättre förutsättningar för norrlandstravet.

På Umåker finns det flera aktiva A-tränare likt på de flesta av landets travbanor. De som vi passar lite extra när travet körs på Umåker och kringliggande banor i norr är hemmatränarna Jan Norberg, Mats Bucht samt Krister Söderholm vilka brukar bjuda oss på ett par vinnare här uppe i norr. Jan Norberg är en härlig individ som vi vurmar lite extra för, denna man har serverat oss ett par smällkarameller på streckspelen under sina aktiva år.

Man får inte heller glömma bort att likt när travet gästar Boden (Peabtravet) så ligger Umeå en kortare båtfärd från vårt grannland Finland vilket gör att våra nordiska grannar brukar passa på att komma över och försöka roffa åt sig lite svenska riksdaler då prissummorna i Sverige är större än i Finland. Det kan vara svårt att sätta in dessa finska gäster i våra lopp och man ska inte helt förneka dessa även om svenskt trav i regel står sig bättre än finskt.

Fakta

  • Upplopp: 184 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 22,0 meter
  • Bredd 2 140 meter: 22,0 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (27)
  • Förkortning: (U)

Hitta till travbanan