Tingsrydtravet

Tingsryd travbana är landets nyaste och kanske mest intressanta travbana vilken invigdes så sent som 2003 när den nya travbanan stod klar. Tingsryds oval är ensam i sitt slag i norra Europa då detta är en milebana som mäter 1609 meter till skillnad från de mindre ovalerna. Travbanan är byggd för att få ut högsta möjliga fart och har världsberömda Meadowlands som förebild, banformen med de långa svepande kurvorna är mer skonsamma mot hästarna som kan gå fortare genom svängen.

Upploppet på Tingsryd är kanske den mest pinsamma delen med hela bygger, upploppet mäter 218 meter vilket är ett av landets längsta men man hade ju alla förutsättningar i världen att skapa ett riktigt långt upplopp här, 250 meter skulle inte varit några problem alls men någonstans fegade man ur. Vad gäller banbredden så mäter banvallen rakt över 25 meter vid båda starterna vilket är över medel, detta lämnar god plats för springspåren när det kommer till voltstart. Vid autostart använder man sig av en vinklad vinge vilken ger fördel till hästarna längst ut bakom bilen, dock är det inte ett jätteplus utan hästar med lägre startnummer är fortfarande mer gynnades av ett bättre spår.

Tingsryd är dock landets mest intressanta bana och det enda negativa är att ovalen ligger i just Tingsryd, vi hoppas att Solvalla eller Åby tar efter och bygger om banan till en härlig oval som kan användas för större tävlingar och locka upp fransmännen i större skala som inte gärna kommer och kör sina stortravade hästar på våra mindre banor. En milebana har tillskillnad från en kortare bana längre och vidare kurvor vilket är en av orsakerna till att det går att köra fortare på en 1609 meters travbana, det är på dessa banor som de flesta världsrekord sätts.

Tingsryd ligger beläget i södra delen av Småland ca. 4,5 mil söder om Växjö och dess geografiska positioner är det som ligger banan i fatet. Annars är detta ett av de mer roligare inslagen i svensk travsport det senaste åren.

Fakta

  • Upplopp: 218 meter
  • Längd: 1 609 meter
  • Bredd 1 640 meter: 25 meter
  • Bredd 2 140 meter: 25 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Ja
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (46)
  • Förkortning: (Ti)

Hitta till travbanan