Rommetravet

Romme Travbana är en del av Dalatravet och föga förvånande så hittar vi travovalen i Dalarna. Travbanan mäter 1000 meter som de flesta av våra banor i landet och banbredden upp går till 21 meter vid båda starterna – 1 640 meter (bortre långsidan) och 2 140 meter (publiksidan).

Upploppet på Romme är utslagsgivande och mäter härliga 205 meter vilket är en bit över medel sett till våra svenska travbanor. Man ska ha med sig att hästar från kön kommer att bjudas in över det långa upploppet när det körs trav på Romme travbana. Vad som också är intressant är att man på banan erbjuder en vinklad vinge på startbilen vilket lämnar lite fördel för hästarna längst ut (7,8) men man ska inte övervärdera detta på något vis då det fortfarande är bättre med ett spår längre ned i banan. Man bör också notera att stallbacksutfarten ligger efter mål (bakom svängen) och detta kan ge ytterligare en liten växel till hästar som är tröga och som möjligen längtar hem en aning. Risken för att hästarna ska bryta ut under sista varvet för att de tror att de är påväg hem är med andra ord minimal.

Rommetravet är gissningsvis mest stolta idag över sin del i E3 (Europas största treåringslopp) och varje år körs något av E3-loppen på Rommetravet. Travbanan är dock kanske inte lika känd för detta arrangemang som den tidigare internationella körsvensmatchen Charlie Mills Trot vilken arrangerades från slutet av 60-talet fram till 2001 men som sedan dess är det ett minne blott. Men vad gör det nu när man fått vara en del av E3.

Det finns en hel hög av duktiga A-tränare att nämna som är aktiva på Rommetravet men det stora namnet är trots allt Jörgen Westholm som vi passar lite extra när det arrangeras trav på Dalatravet-Romme. Vi vill dock även nämna Oskar J Andersson och Emilia Leo som ett urval som vi vaktar lite extra när det vankas trav på hemmabanan.

Fakta

  • Upplopp: 205 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 21,0 meter
  • Bredd 2 140 meter: 21,0 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Ja
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (23)
  • Förkortning: (Ro)

Hitta till travbanan