Romme

Rommetravet

Romme Travbana är en del av Dalatravet och föga förvånande så ligger ovalen i Dalarna. Travbanan mäter 1000 meter som de flesta av våra ovaler i landet. Banbredden upp går till 21 metervid båda starterna – 1640 meter (bortre långsidan) och 2140 meter (publiksidan).

Upploppet är utslagsgivande och mäter härliga 205 meter vilket är en bit över medel sett till våra svenska travbanor. Man ska ha med sig att hästar från kön kommer att bjudas in över det långa upploppet. Vad som också är intressant är att man på banan erbjuder en vinklad vinge på startbilen vilket lämnar lite fördel för hästarna längst ut (6,7,8) men man ska inte övervärdera detta på något vis då det fortfarande är bättre med ett spår längre ned i banan. Man bör också notera att stallbacksutfarten ligger efter mål (bakom svängen) och detta kan ge ytterligare en liten växel till hästar som är tröga och som möjligen längtar hem en aning. Risken för att hästarna ska bryta ut under sista varvet för att de tror att de är påväg hem är med andra ord minimal.

Rommetravet är gissningsvis mest stolta idag över sin del i E3 (Europas största treåringslopp) och varje år körs något av E3-loppen på Rommetravet. Travbanan är dock kanake inte lika känd för detta arrangemang som den tidigare internationella körsvensmatchen Charlie Mills Trot vilken arrangerades från slutet av 60-talet fram till 2001 och sedan dess är det ett minne blott. Men vad gör det nu när man fått vara en del av E3.

Romme står som värd för två V75-omgångar under det kommande året (2013) varav den första (31 mars) innehåller en delfinal inför Olympiatravet. Den andra V75-dagen är 19 oktober (2013) vilket är en vanlig V75-dag. Två proffstränare att nämna är Jörgen Westholm som är travbanans stora namn men man får inte förakta Daniel Olsson som vi kanske mest känner igen som den offensiva kusken som inte lägger något emellan. Dessa två passas extra när travet gästar Dalatravet-Romme.

Fakta

  • Upplopp: 205 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 21,0 meter
  • Bredd 2 140 meter: 21,0 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Ja
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (23)
  • Förkortning: (Ro)

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.