Rättvikstravet

Siljans Travsällskap bildades den 23 februari 1919. Vid denna tidpunkt arrangerade man travlopp på Siljans is, mellan Långbryggan och Rättviks kyrka. Detta genomfördes ett par gånger per år fram till 1955 då den Rättviks travbana invigdes den 13 mars, detta nästan samtidigt som Romme travbana invigdes. Redan 1938 började man planera för den nya banan och Jon Åkerman var en stor drivkraft i detta arbete, som numera hedras med storloppet Jon Åkermans Minne för 3-åriga nordsvenskar.

Travbanan är en oval som mäter 1000 meter runt om likt de flesta av våra travbanor i landet. Upploppet mäter här 187 meter vilket är någonstans kring medel och banbredden uppgår till 20 meter vid båda starterna vilket även det är normalt för våra svenska banor, varken mer eller mindre. Notera att man på startbilen vid autostart använder sig av en vinklad vinge vilket ska ge en liten fördel till hästarna längst ut (7,8). Stallbacksutfarten ligger på motsatt sida om starten ute på långsidan så någon extraväxel för tröga hästar som längtar hem finns inte att tillgå här vad gäller utfarten till stallbacken.

I dagsläget arrangerar Dalatravet Rättvik ca 20-22 tävlingsdagar per år. Midsommartravet, V75 och måndagstravet under sommaren är de stora dragplåsterna med gott om folk på travbanan. Rättviks i särklass största reklampelare är dock alltjämt den mytomspunna sagan, Ego Boy. Hästen som med Ingemar Olofsson medverkade till att Elitloppet är dagens folkfest med sin legendariska vinst i skiljehit 1973. Nu 40 år efter bragden 1973, den där dagen på Solvalla så vilar Ego Boy under vinnarcirkeln i Rättvik där han ligger begraven. Ego Boy hedras årligen i vårt Gulddivisionslopp under V75-dagen, Ego Boys Minne.

Det finns flera aktiva proffstränare på Rättvik men vi väljer att varna lite extra för Leif Witasp och Hans R Strömberg de gångerna som man kör trav här på banan, båda brukar kunna ha duktigt påställt på hemmaovalen.

Fakta

  • Upplopp: 187 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 20,0 meter
  • Bredd 2 140 meter: 20,0 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Ja
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (24)
  • Förkortning: (Rä)

Hitta till travbanan