Örebrotravet

Örebro Travbana ligger straxt söder om Örebro i Närke och lyder under namnet Örebrotravet. Travbanan är en oval som mäter 1 000 meter runt om – likt de flesta av våra travbanor i Sverige. Upploppet är dock ett av de kortare vilket mäter 175 meter vilket är bland de kortare vi har i landet. Banbredden uppgår till 21,4 meter på bortre långsidan (1 640 meter) och mäter 20,8 meter vid publiksidan (2 140 meter). Utfarten till stallbacken finns på motsatt sida till målgången och kan på något vis inte motivera hästar som är lite tröga och vill hem.

Det är dock varken bredden på banan, stallbacksutfarten eller upploppets längd som det pratas mest om när det är dags för travtävlingar på Örebrotravet. Det är spår 1 vid autostart som man pratat om då bilen tidigare släppte startfältet precis efter kurvan så hästen från spår 1 fick så dålig fart ur svängen att den ofta blir överrumplad och instängd.

Även då man vidtog åtgärder 2010 och valde att flytta fram starten 40 meter så bilen släpper fältet in på rakan så är det fortfarande inte ett optimalt spår, om än bättre än hur det var förut. En spelfavorit med innerspåret på Örebro travbana bör fortfarande flaggas som en favorit i fara om hästen är måttlig ut bakom bilen.

Det korta upploppet borgar för att en tidig ledare har ökade chanser att hinna undan till vinst. Hästar med bra kapacitet från spår 2-4 som kan öppna bra ska alltid övervägas att tas med på kupongen. Detta är ett enkelt med funktionellt sätt att spela på när det kommer till travet på Örebrotravet.

Vad gäller de aktiva tränarna på banan så vill vi varna lite extra för ett par av de aktiva och de som vi lyfter varningens finger för är Juhani Partanen, Lars Erixon och Åke Lindblom vilka är några av de som är aktiva med träning och körning på Örebrotravet. Vi vill även nämna Maria Ottosson som är aktiv på Örebro och som de flesta kanske känner igen som tränaren av tjejhästen Öjja Scoop.

Fakta

  • Upplopp: 175 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 21,4 meter
  • Bredd 2 140 meter: 20,8 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (32)
  • Förkortning: (Ö)

Hitta till travbanan