Momarken travbana

Momarken Travbana ligger i vårt grannland Norge, det är en oval som sträcker sig över 1 000 meter likt flerparten av våra svenska travbanor. Något som är imponerande och som man inte får glömma bort när det körs trav på Momarken är att upploppet mäter hela 240 meter vilket är att jämföra med Axevallas 227 meter som är Sveriges längsta upplopp. I och med det extremt långa upploppet så ges alla hästar i kön chansen över upploppet vilket borgar för fina kamper in mot mål. Vad man dock inte får glömma bort när det körs trav på Momarken är att kurvorna tagit stryk med hänsyn till de fina långsidorna – detta har resulterat i att det är snävare kurvor på Momarken jämfört med andra 1000-meters banor vilket kräver lite mer av hästarna. Hästar som vanligtvis har svårt att köras på kurvorna har det än svårare här på banan och galoppen ligger inte långt borta.

Travbanan har en banbredd som mäter 20 meter runt om vilket är smalare än genomsnittet men då man använder sig av de norska voltsystemet så får dock alla ekipage god plats vid volten, värt att ta med sig är att många bäsar för spår-2 och spår-5 på volten som de anser vara mindre bra. Notera även att hästarna 6,7 som i Sverige får springspår är missgynnad i det norska dubbelsnurr systemet och får inte samma fördel som i Sverige. Vid autostart använder man sig av en startbil med rak vinge – Innerspåret är missgynnat vid autostart på Momarken då det är svårt att få upp farten när bilen släpper och spår 3 och 4 ses som bättre.

Vad gäller utfarten till stallbacken så är denna placerad vid ingången av sista sväng och detta ger inte någon extra fart till hästar som är lite tröga och längtar hem utan detta kan istället vara ett problem för hästar som bryter ut i sista sväng i tron om att de ska hem snarare än i mål.

Glöm inte heller bort att när det körs trav i Norge så är det förbjudet med körspö, detta är ett handikapp för våra svenska hästar som inte går att få fart på utan spöt på samma sätt som de är vana vid.

Fakta

  • Upplopp: 240 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 20,0 meter
  • Bredd 2 140 meter: 20,0 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (80)
  • Förkortning: (Mo)

Hitta till travbanan