Mantorptravet öppnades en dag i juni 1965 under midsommarhelgen, det var då östgötarna strömmade till travbanan för att bevittna premiärtävlingarna. Mantorp är en oval som mäter 1 000 meter runt om och banbredden uppgår till fina 23,6 meter på bortre långsidan (1 640 meter) samt 23,4 meter vid publiksidan (2 140 meter).

I och med den goda bredden så finns det gott om plats för springspåren att vända vid båda starterna (voltstart) och hästarna från dessa spår kan gynnas mer än på andra banor. Vid bilstart använder man sig av en rak vinge vilket inte lämnar någon fördel till hästarna längst ut på vingen (7,8). På Mantorptravet ligger stallbacksutfarten vid ingången av sista sväng så det finns inte någon extra växel här att nyttja för hästar som är lite tröga på slutet och som längtar hem. Det kan möjligen bli negativt om hästarna bryter ut i sista sväng istället för att fokusera på att vinna loppet.

Under travbanans första år avverkade man 10 tävlingsdagar, året därpå 19 – idag arrangerar man travtävlingar ca 40 gånger per år. Idag är Mantorptravet en viktig del i Östergötlands sportutbud – var man onekligen verkar ha ett brinnande hjärta för det här med hästkrafter. Ett lite längre stenkast från travbanan hittar en av Sveriges största banracingbanor, Mantorp Park var man dock tävlar med bilar istället för hästar.

I tränarlistan hittar vi en rad intressanta namn att hålla reda på när travet körs i Mantorp. Oskar Svanberg, Mikael Selin och Kim Eriksson är några bland flera som vi väljer att nämna. Utan Mantorptravet och Kjell P Dahlström skulle kanske aldrig travsverige fått uppleva travdrottningen Ina Scot, hästen som 1995 överaskande gick och vann Prix d’Amérique med Helen A Johanssons i sulkyn. Nederlaget var ett faktum för den Franska traveliten då en kvinna och en häst från Sverige, kom, gick och segrade.

Fakta

  • Upplopp: 177 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 23,6 meter
  • Bredd 2 140 meter: 23,4 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (22)
  • Förkortning: (Mp)

Hitta till travbanan