Mantorp

Mantorptravet

Mantorptravet öppnades under midsommarhelgen en dag i juni 1965, det var då östgötarna först kom till travbanan för att bevittna premiärtävlingarna. Travbanan är en oval som mäter 1 000 meter runt om och banbredden uppgår till fina 23,6 meter på bortre långsidan (1 640 meter) samt 23,4 meter vid publiksidan (2 140 meter).

I och med den breda banan så finns det gott om plats för springspåren att vända vid båda starterna och hästarna härifrån kan gynnas mer än på andra banor. Vid bilstart använder man sig av en rak vinge vilket inte lämnar någon fördel till hästarna längst ut på vingen (7,8). På Mantorptravet ligger stallbacksutfarten vid ingången av sista sväng så det finns inte någon extra växel här att nyttja för hästar som är lite tröga på slutet och som längtar hem. Det kan möjligen bli negativt om hästarna bryter ut i sista sväng istället för att fokusera på att vinna loppet.

Under travbanans första år avverkade man 10 tävlingsdagar, året därpå 19 – idag arrangerar man travtävlingar ca 40 gånger per år. Idag är Mantorptravet en viktig del i Östergötlands sportutbud – var man onekligen verkar ha ett brinnande hjärta för det här med hästkrafter. Ett lite längre stenkast från travbanan hittar en av Sveriges största banracingbanor, Mantorp Park var man dock tävlar med bilar istället för hästar.

I tränarlistan hittar vi en rad intressanta namn att hålla reda på när travet körs i Mantorp. Ralf Karlstedt, Claes Svensson, Mikael Selin och lovande Kim Eriksson är några bland flera som vi väljer att nämna. Utan Mantorptravet och Kjell P Dahlström skulle kanske aldrig travsverige fått uppleva travdrottningen Ina Scot, hästen som 1995 överaskande gick och vann Prix d’Amérique med Helen A Johanssons i sulkyn. Nederlaget var ett faktum för Franska traveliten, en kvinna, en häst, från Sverige, kom, gick och segrade.

Fakta

 • Upplopp: 177 meter
 • Längd: 1 000 meter
 • Bredd 1 640 meter: 23,6 meter
 • Bredd 2 140 meter: 23,4 meter
 • Vinklad startbilsvinge: Nej
 • Open stretch: Nej
 • Bankod: (22)
 • Förkortning: (Mp)

2 Comments

  • Hej Hans,

   Tyvärr har vi inget bra svar att ge dig ännu men vårt tips är att hålla koll på 12:an här innan V75 så kommer du få rapporter löpande från banan. Vi gissar att de har svårt att få ihop en bra bana sett till de yttreförutsättningarna som råder men vi vågar oss inte på ett uttalande för hur det faktiskt ser ut på Mantorp då vi själva inte är på plats denna lördag.

   // SverigeTravet

   Post a Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.