Lindesberg

Fornabodatravet

Travbanan i Lindesberg som ligger i Västmanland går under namnet Fornaboda. Travbanan är en 1000 meters bana och har ett upplopp som mäter fina 192 meter vilket är en bit över medel sett till landets travbanor. Fornabodatravet ligger 4 km norr om Lindesberg som i sin tur ligger cirka 4 mil norr om Örebro för att få ett geografiskt perspektiv på var ovalen ligger belägen i vårt land.

Banbredden på Lindesbergs travbana är inte något att skylta med till det bättre. Starten på bortre långsidan (1 640 meter) mäter smala 19,7 meter och på publiksidan (2 140 meter) så mäter banan 20 meter blankt rakt över vilket dock är normalt för våra mindre travbanor i landet. Den smala banvallen gör att springspåren vid båda starterna är något missgynnade då de får mindre med utrymme när de ska runda starthästarna än på större banor där de kan få större utrymme.

Stallbacken ligger belägen vid utgången av sistasväng vilket gör att mindre rutinerade hästar kan få för sig att bryta ut och springa hem snarare än att gå för fullt mot mål vilket man ska ta med sig när det körs trav på denna oval i mittsverige. Man använder sig av en rak startbilsvinge vid start med bil (autostart) vilket medför att alla hästar står på rad bakom bilen vilket är missgynnande för hästarna 7,8 som på vissa banor får en liten fördel där man använder vinklad vinge. Det finns inte heller openstretch att tillgå.

Fakta

 • Upplopp: 192 meter
 • Längd: 1 000 meter
 • Bredd 1 640 meter: 19,7 meter
 • Bredd 2 140 meter: 20,0 meter
 • Vinklad startbilsvinge: Nej
 • Open stretch: Nej
 • Bankod: (21)
 • Förkortning: (L)

4 Comments

 1. Nice bild på Lindesbergs Speedwaybana….hahaha. Travbanan ligger några kilometer norr om….

  Post a Reply
  • Det där blev minst sagt lite galet 🙂 Vi har rättat till kartan nu så att Fornaboda är i fokus. Tack för feedbacken.

   Post a Reply
 2. Beröm till Er för en tydlig och informariv text avseende Lindesberg travoval.

  mvh. Christer I Malmö.

  Post a Reply
  • Hej Christer,

   Kul att du uppskattar vår text och summering av Fornaboda travbana. Alltid roligt med beröm, nu blir dagen lite roligare 🙂

   // SverigeTravet

   Post a Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.