Kalmartravet

Kalmartravet är inte bara Kalmars tävlingsbana för travhästar utan också en viktig del i Kalmars sport och aktivitetsutbud. Travbanan är likt de flesta av nordens travbanor en oval som sträcker sig över 1 000 meter. Upploppet är ett av landets längre och mäter fina 207 meter vilket verkligen bjuder in hästar från kön när det börjar dra ihop sig till slutskedet av loppet.

Banbredden uppgår till fina 26 meter vid starten på bortre långsidan (1 640 meter) och 25,5 meter vid publiksidan (2 140 meter). Detta är över medel och bara Halmstad kan stoltsera med en bredare travabana. Den fina bredden ger gott om plats vid voltstart och hästarna från springspår (6,7) får gott om plats och brukar få en fördel av den härliga spännvidden.

På Kalmartravet använder man sig av en rak startbilsvinge vid autostart vilket inte ger någon fördel till hästar längst ut på vingen vid starten. Det finns dock en extra växel för lite tröga hästar när det drar ihop sig för upplopp då stallbacksutfarten ligger efter mål och detta kan motivera hästar som är lite halvtröga att springa hem, vilket bara är ett plus då utfarten ligger efter målgång.

På travbanan i Kalmar hittar vi tränare som Fredrik Persson som har gett oss flera namnkunniga hästar, underhästen Viola Silas är den lilla kämpen som höjer sig över mängden, som aldrig ger upp och som har bjudit oss på flera osannolika prestationer. Hästen har dock inte fungerat så bra under 2012 och vi hoppas att publikhästen kommer igen till sin ursprungliga kapacitet under året (2013). I övrigt hittar vi också travprofiler som Klaus Kern och Tommy Zackrisson vilka båda har Kalmar som hemmabana och som man bör passa lite extra när travet körs här.

Udda fakta om orten Kalmar är att det även är staden där sill byter namn till strömming – ovan Kalmar heter sillen strömning och söder om Kalmar går samma fisk under namnet sill.

Fakta

  • Upplopp: 207 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 26,0 meter
  • Bredd 2 140 meter: 25,5 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (19)
  • Förkortning: (Kr)

Hitta till travbanan