Halmstadtravet är landets stolthet när det kommer till travet och travbanan har ingen mindre än banskötaren Håkan Johansson att tacka för det goda ryktet, det är nämligen mannen som styr och ställer när det gäller banunderlaget och han gör det med bravur. Till hjälp har han ingen mindre än sin bror Jörgen och Halmstadtravet bör vara rädda om denna duo då landets travbanor inte lär ha något emot att ta över detta radarpar.

Travbanan är en oval som mäter 1 000 meter likt de flesta av våra travbanor i landet. Här på Halmstadtravet kör man trav under 44 dagar om året vilket är över medel sett till våra svenska travbanor. Halmstadtravet är smått otroliga 27 meter(!) bred vid 2 140 meter starten (publikrakan) och vid starten av 1640 meter loppen så mäter bredden 25 meter. Doseringen i kurvorna är 18% och upploppet mäter 199 meter vilket är en bit över medel sett till landets travbanor. Man använder sig av en rak startvinge som inte lämnar någon större fördel till hästar långt ut på vingen (spår 6,7,8), så här kan man gå mer på startspår med lägre nummer när Volstart utövas.

I juli månad inträffar höjdpunkten då det är dags för Sprintermästaren, ett fyraåringslopp för travhästar med kvalheat samma dag. Sprintermästaren ses som en av de största travtävlingarna i Sverige.

Halmstad travbana är belägen i östra Halmstad och de första tävlingarna på banan gick 1969. För publiken finns det en inbyggd läktare med restaurang, utöver detta har man installerat ett förnyat TV-system för visning trav. Det finns flera aktiva tränare på banan, det finns faktiskt 23 A-tränare och 150 B-tränare som är aktiva idag och för att nämna några av de mer kända namnen så drar vi till med Peter och Johan Untersteiner samt Håkan K Persson. Banan har ca 650 hästar som är i professionell träning och här sysselsätter man omkring 130 personer.

Fakta

  • Upplopp: 203 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 25 meter
  • Bredd 2 140 meter: 27 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (18)
  • Förkortning: (Hd)

Hitta till travbanan