Hagmyren

Hagmyren

Hagmyren travbana invigdes redan 1957 och är en av landets Norrlandsbanor. Travbanan är belägen utanför Hudiksvall i Hälsingland och det är här som kallblodskungen Jan-Olov Persson har sin hemvist. Hagmyren är likt de flesta av landets travbanor en så kallad 1 000 meter bana och något som man ska ha med i beräkningen när travet körs här är att Hagmyren har ett av Sveriges kortaste upplopp vilket mäter korta 161 meter. Ett kort upplopp som detta borgar för hästarna i den främre träffen då det är svårt att ta något på täthästarna över det korta upploppet, många vinnare kommer således från låga startnummer samt hästar som tål att sändas fram mitt i loppet och tugga i dödens.

Banbredden på Hagmyrentravet uppgår till 21,5 meter vid publiksidan (2 140 meter) och vid starten av 1 640 meter (bortre långsidan) så är banan något bredare, 22 meter rakt över. Här använder man sig av en rak startbilsvinge vilket inte lämnar någon fördel till hästarna längst ut, spår 7,8 på auto är med andra ord ett par duktiga fällor om hästen inte är någon startraket. Det finns inte heller några nymodigheter som open-stretch även om man kunde hoppas på detta så upploppet kunde bli mer intressant än vad det faktiskt är idag. Det finns inte heller någon stallbacksväxel för tröga hästar att ta del av här då upploppet ligger vid ingångskurvan till upploppet på bortrelångsidan så istället kan det orsaka att hästar som längtar hem bryter ut och tappar aktionen snarare än att de ökar farten.

För att dra lite historia kring banan så kan vi nämna att travet tog fart i Hagmyren redan innan travbanan kom till världen. Man körde då istrav på Lillfjärden i Hudiksvall under flera år under vinterhalvåret när isarna tillät. Istrav var något som var vanligt förkommande på flera orter runt om i Sverige vid den här tiden då det var enkelt att få till en oval på ett plant underlag, idag är istravet så gott som utplånat men en gång per år så anordnas detta under större former i närheten av Åre vilket är ett trevligt inslag för den som vill uppleva travet på nära håll.

Fakta

 • Upplopp: 161 meter
 • Längd: 1 000 meter
 • Bredd 1 640 meter: 22,0 meter
 • Bredd 2 140 meter: 21,5 meter
 • Vinklad startbilsvinge: Nej
 • Open stretch: Nej
 • Bankod: (17)
 • Förkortning: (H)

6 Comments

 1. Hej!
  Jag är en person som tycker att det är mycket trevligt att åka runt på olika norrlandstravbanor när det är lite större travdagar. V75 på Östersund, Dannero, Bergsåker m.m är jättetrevligt. Det är även mycket trevligt med Hotingveckan och midnattstravet på Dannero. En viktig sak för att jag ska trivas är att jag kan kombinera travspelet med att njuta av god mat/fika och dryck och samtidigt träffa en massa trevliga människor.
  Detta är högklassigt på de flesta ställen och jag måste säga att jag är imponerad av Hotingveckan i det här fallet.
  Midsommartravet på Hagmyren har varit en stående aktivitet under de senaste 10 åren. Men nu känns det som om det blir min sista midsommar här. Jag tycker att det jag beskriver med utbud av mat totalt har brakat ihop. När man som jag har åkt en del mil för att komma hit är väl det minsta man kan begära är möjligheten att köpa en smörgås i kaffeterian. Nej, där finns arraksbollar och nån tragisk munk. Köper man mat finns det inte ens en sallad till.
  Ni har en guldsits med en sådan här trevlig bana och möjlighet till trav på midsommarafton. Förstör inte detta med att inte erbjuda det som drar en hel del publik som inte bara är på plats för travloppen
  Jag hoppas att ni tar mina åsikter på allvar. Min förhoppning är att jag får signaler om en mycket högre klass på det jag beskrivit och det ger mig lust att åka på midsommarfirande även nästa år.
  // Anders

  Post a Reply
  • Hej Anders,

   Mycket intressant inlägg du delar, som en mindre välskriven novell och krönika i ett. Det låter som ett trevligt alternativ att fira midsommar med travet men det som du beskriver rörande munken och arraksbollen låter ju inte som någon dröm direkt. Vi håller tummarna för att Hagmyren kommer ta dina ord på allvar och att någon av de aktiva där tar sig tid att läsa det du skriver här.

   // SverigeTravet

   Post a Reply
 2. Hej! Tycker det var fel att diska Djuse/ nr7 Caddie hit igår i avd.2 på Hagmyren. Inte ens Per Linderoth tyckte att det var nåt ojust!! I alla andra sporter brukar ”motståndaren” vara medveten om när det hänt nåt ojust, men det gäller tydligen inte i trav!!!

  Post a Reply
 3. Som grammatikintresserad så måste jag påpeka ”syftningsfelet” i Sverigetravets svar till Anders.

  Ni menar inte ”mindre välskriven novell”, ni menar välskriven kortare novell. En stor skillnad 🤗

  Kul att läsa travforum annars och tänk vilka härliga Travbanor vi har med olika förutsättningar och miljöer.

  Må väl!
  Mvh Axel

  Post a Reply
  • Hej Axel,

   Det har du helt rätt i – där gjorde vi onekligen bort oss. Vi drar på oss dumstruten och erkänner vårt misstag.

   // SverigeTravet

   Post a Reply
 4. Varför har ni så dålig service till travspelarna ni visar inte hu många meter det är kvar av ett lopp å inte hur hästarna springer i loppet det är 2021 nu å ni kan inte vis detta för oss som spelar det är UNDER all kretig att ni får köra v75 fattar jag inte det är 2021 nu eller är det 1900

  Post a Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.