Hagmyren travbana

Hagmyren travbana invigdes redan 1957 och är en av landets Norrlandsbanor. Travbanan är belägen utanför Hudiksvall i Hälsingland och det är här som kallblodskungen Jan-Olov Persson har sin hemvist. Hagmyren är likt de flesta av landets travbanor en så kallad 1 000 meter bana och något som man ska ha med i beräkningen när travet körs här är att Hagmyren har ett av Sveriges kortaste upplopp vilket mäter korta 161 meter. Ett kort upplopp som detta borgar för hästarna i den främre träffen då det är svårt att ta något på täthästarna över det korta upploppet, många vinnare kommer således från låga startnummer samt hästar som tål att sändas fram mitt i loppet och tugga i dödens.

Banbredden på Hagmyrentravet uppgår till 21,5 meter vid publiksidan (2 140 meter) och vid starten av 1 640 meter (bortre långsidan) så är banan något bredare, 22 meter rakt över. Här använder man sig av en rak startbilsvinge vilket inte lämnar någon fördel till hästarna längst ut, spår 7,8 på auto är med andra ord ett par duktiga fällor om hästen inte är någon startraket. Det finns inte heller några nymodigheter som open-stretch även om man kunde hoppas på detta så upploppet kunde bli mer intressant än vad det faktiskt är idag. Det finns inte heller någon stallbacksväxel för tröga hästar att ta del av här då upploppet ligger vid ingångskurvan till upploppet på bortrelångsidan så istället kan det orsaka att hästar som längtar hem bryter ut och tappar aktionen snarare än att de ökar farten.

För att dra lite historia kring banan så kan vi nämna att travet tog fart i Hagmyren redan innan travbanan kom till världen. Man körde då istrav på Lillfjärden i Hudiksvall under flera år under vinterhalvåret när isarna tillät. Istrav var något som var vanligt förkommande på flera orter runt om i Sverige vid den här tiden då det var enkelt att få till en oval på ett plant underlag, idag är istravet så gott som utplånat men en gång per år så anordnas detta under större former i närheten av Åre vilket är ett trevligt inslag för den som vill uppleva travet på nära håll.

Fakta

  • Upplopp: 161 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 22,0 meter
  • Bredd 2 140 meter: 21,5 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (17)
  • Förkortning: (H)

Hitta till travbanan