Färjestadstravet

Färjestads travbana är en oval som mäter 1 000 meter i omkrets likt majoriteten av våra svenska travbanor. Upploppet tillhör landets kortare och mäter 177 meter, banbredden tillhör även den landets mindre och vid starten på bortre långsidan (1 640 meter) så uppgår bredden till 21,1 meter och på publiksidan (2 140 meter) så mäter banan 20,4 meter rakt över.

På Färjestad använder man sig av en rak startbilsvinge vid autostart och i och med det så lämnas ingen fördel till hästar med startspår längre ut. Det finns inte heller någon stallbacksväxel för hästar som är lite småtröga och längtar hem då utfarten till stallbacken återfinns i ingången av sista sväng vilket istället kan få hästar att bryta ut och takta ur i tron om att de ska hem snarare än att gå för fullt sista biten.

Färjestadstravet spelar en viktig roll för den värmländska travsporten och står som värd för V75 flera gånger om året. Travbanan gästas av närmare 100 000 besökare årligen och sammanräknat så arrangeras omkring 40 tävlingsdagar på ovalen i Karlstad. De två största travtävlingarna man anordnar under året är Långfredagstravet under våren samt Unionstravet som arrangeras i slutet av september.

Listan av stora profiler som har sina rötter på Färjestads travbana kan göras lång. Alla minns vi väl Copiad med sin tränare Erik Berglöf som radade upp prestationer utöver det vanliga – Erik är fortfaranade aktiv på banan som A-tränare men nu för tiden är det snarare namn som Björn Goop och Dagfinn Aarum som gör att man håller ett extra öga på dessa när travet körs här. Skrällkusken Mikael J Andersson bör man inte heller helt negligera när det körs trav på Färjestad.

I anknytning till travbanan finns ett travgymnasium som tillsammans med 215 amatörtränare nyttjar anläggningens träningsmöjligheter vilket bidrar till en aktiv och levande stallbacke samt travbana.

Fakta

  • Upplopp: 177 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 21,1 meter
  • Bredd 2 140 meter: 20,4 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (15)
  • Förkortning: (F)

Hitta till travbanan