3,5 miljoner i jackpot
Söndag 23 september 2018

Axevalla

Axevallatravet

Axevalla är Sveriges fjärde största travbana, ovalen är belägen i mitten av Skaraborgs län intill riksväg 49 mellan Skara och Skövde. Axevallatravet är mest känd som travbanan med landets längsta upplopp som mäter fantastiska 227 meter vilket bjuder in hästar från kön och bäddar för rafflande upploppsdueller med härliga slutstrider. Det är inte lätt för en ledarhäst på Axevallatravet att spåra runt om och bara länsa undan över upploppet, här kommer det kommer nästan alltid någon som vill vara med och göra upp om det hela tillslut.

Banbredden uppgår till 21,6 meter vid publiksidan (2 140 meter) samt 22,5 meter på bortre långsidan (1 640 meter) vilket är normalt och det finns bra med plats för hästarna när starten avgår med voltstart. På Axevalla har man inte någon vinklad vinge på startbilen och man har inte hellre nymodigheter som open-stretch men ser man till det långa upploppet så behöver man inga krusiduller för att skapa trav med stort underhållningsvärde – det härliga upploppet är kärnan i hela anläggningen.

I den tidigare tränarlistan återfanns namn som Åke Svanstedt vilket såklart är det stora namnet, Åke skapar inte bara rubriker gällande hans makalösa prestationer utan också för bojkotten av TV4 – detta är dock historia sedan Åke valt att lämna landet och Anders Svanstedt har nu tagit över delar av verksamheten. Vi hittar även namna som Ulf Stenströmer och Håkan K Persson för att nämna två bland flera. Att man ska ägna hästar från dessa tränare ett par extra minuter när det bjuds trav på Axevalla är för oss en självklarhet.

På banområdet finns det fem restauranger var man arrangerar allt från mindre fester till stora utställningar. Anläggningen erbjuder goda förutsättningar för konferenser, personalfester såväl som årsmöten, etc. Travbanan är mest känd för StoChampionatet, ett lopp över full distans 2640 m för 4-åriga svenska ston.

Fakta

 • Upplopp: 227 meter
 • Längd: 1 000 meter
 • Bredd 1 640 meter: 22,5 meter
 • Bredd 2 140 meter: 21,6 meter
 • Vinklad startbilsvinge: Nej
 • Open stretch: Nej
 • Bankod: (8)
 • Förkortning: (Ax)

6 Comments

 1. Hej!
  Jag undrar när man kan hyra en stuga på travbanan och till vilket pris.
  m.v.h.
  Evelyn Brandt

  Post a Reply
  • Hej Evelyn,

   Vi på SverigeTravet kan tyvärr inte hjälpa dig med din förfrågan. Vi hänvisar dig till axevalla.se eller möjligen att du kan hitta rätt från skara.se

   // SverigeTravet

   Post a Reply
  • vi mangler spilletips til v4 og v5

   Post a Reply
 2. He!

  Vilket spår är den vinstrikast på Axevalla?

  Post a Reply
  • Hej Adde,

   Tyvärr kan vi inte svara på din fråga fullt ut men enligt V75-Kungen så är spår-1 vinstrikast på Axevalla när det kommer till V75. Övriga streckspel är inte med i underlaget så det är möjligt att det utfallet är något helt annat när man tittar på alla lopp som körs på Axevalla. V75 är dock bästa klassen och bör således vara mest rättvisande.

   SverigeTravet

   Post a Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *