Axevallatravet

Axevalla är Sveriges fjärde största travbana, ovalen är belägen i mitten av Skaraborgs län intill riksväg 49 mellan Skara och Skövde. Axevallatravet är mest känd som travbanan med landets längsta upplopp som mäter fantastiska 227 meter vilket bjuder in hästar från kön och bäddar för rafflande upploppsdueller med härliga slutstrider. Det är inte lätt för en ledarhäst på Axevallatravet att spåra runt om och bara länsa undan över upploppet, här kommer det kommer nästan alltid någon som vill vara med och göra upp om det hela tillslut.

Banbredden uppgår till 21,6 meter vid publiksidan (2 140 meter) samt 22,5 meter på bortre långsidan (1 640 meter) vilket är normalt och det finns bra med plats för hästarna när starten avgår med voltstart. På Axevalla har man inte någon vinklad vinge på startbilen och man har inte hellre nymodigheter som open-stretch men ser man till det långa upploppet så behöver man inga krusiduller för att skapa trav med stort underhållningsvärde – det härliga upploppet är kärnan i hela anläggningen.

I den tidigare tränarlistan återfanns namn som Åke Svanstedt vilket såklart är det stora namnet, Åke skapar inte bara rubriker gällande hans makalösa prestationer utan också för bojkotten av TV4 – detta är dock historia sedan Åke valt att lämna landet och Anders Svanstedt har nu tagit över delar av verksamheten. Vi hittar även namna som Ulf Stenströmer och Håkan K Persson för att nämna två bland flera. Att man ska ägna hästar från dessa tränare ett par extra minuter när det bjuds trav på Axevalla är för oss en självklarhet.

På banområdet finns det fem restauranger var man arrangerar allt från mindre fester till stora utställningar. Anläggningen erbjuder goda förutsättningar för konferenser, personalfester såväl som årsmöten, etc. Travbanan är mest känd för StoChampionatet, ett lopp över full distans 2640 m för 4-åriga svenska ston.

Fakta

  • Upplopp: 227 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 22,5 meter
  • Bredd 2 140 meter: 21,6 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Nej
  • Bankod: (8)
  • Förkortning: (Ax)

Hitta till travbanan