Årjäng

Årjängstravet

Årjäng Travbana är en av Sveriges sommarbanor och här kommer man travet nära inpå, allt känns på riktigt när man besöker en sommarbana i Sverige tillskillnad från våra större arenor. Årjängs travbana benämns allt som oftast som Årjängstravet och här kör man trav året om men V75 som är flaggskeppet bland ATG:s spel arrangeras bara här sporadiskt någon enstaka gång under sommaren om banan tilldelas äran att ta emot V75-cirkusen under året.

Travbanan är en oval som mäter 1 000 meter runt om likt de flesta av våra travbanor i landet. Upploppet är ett av landets längre och noteras till 205 meter vilket bjuder in hästarna till kamp som kommer bakifrån då det finns gott om metrar att hämta in på konkurrenterna som sitter i främre träffen över upploppet. Banbredden är något smalare än våra större banor och vid publiksidan (2 140 meter) så mäter banan endast 19 meter rakt över banvallen. På bortre långsidan vid starten av 1 640 meter så är banan något bredare och spänner där över 20 meter blankt. När loppen avgår med bilstart används en startbil med rak vinge vilket innebär fördel för hästarna med låga startspår då de lättare tar sig till ledning.

Årjängstravet har även en extra växel att bjuda hästar som är lite halvtröga hem då stallbacksutfarten ligger efter målgång vilket gör att hästar som är småtröga, omotiverade och orutinerade får en liten extra skjuts då de tror att de ska hem till stallet snarare än att springa i mål. Här på Årjäng så blir detta en extra växel då ”springa hem” är av samma betydelse som att springa i mål.

Årjängstravet ligger beläget vid E18 strax öster om den charmiga tätorten Årjäng föga förvånande som i sin tur återfinns mellan Karlstad och Oslo.

Fakta

 • Upplopp: 205 meter
 • Längd: 1 000 meter
 • Bredd 1 640 meter: 20,0 meter
 • Bredd 2 140 meter: 19,0 meter
 • Vinklad startbilsvinge: Nej
 • Open stretch: Nej
 • Bankod: (31)
 • Förkortning: (År)

6 Comments

 1. Hej jag har försökt att på nätet mm hitta travdagar på Momarken dom närmaste
  veckorna utan framgång hoppas på er .
  mvh Arne.P.
  Carpe Diem.

  Post a Reply
  • Hej Arne,

   Tyvärr har vi inte den informationen, men testa hör av dig på momarken.no – de borde sitta inne på svaret du söker.

   // SverigeTravet

   Post a Reply
 2. Undrar hur i helvete man kan vinna lopp 7 idag när man kör utanför bangränsen som kusken själv säger????

  Post a Reply
 3. Hej. Kan man se Årjängs stora heatlopp åren 1970, 1971 och 1973 ? Med vänlig hälsning Sven-Erik Söderström

  Post a Reply
  • Hej Sven-Erik,

   Det är tyvärr inget som vi har tillgång till, kollade av läget på YouTube precis med och fann inget där heller. Tror du gör bäst i att kontakta Årjängstravet i frågan som möjligen sitter inne på detta.

   Post a Reply
 4. Hej, jag undrar inför den stora dagen, vilka stjärnhästar kommer dyka upp, på er vackra bana? Propulsion, Månprinsen, Milliondollar Rhyme👍….?
  Mvh,
  Mackan

  Post a Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.