Åmål

Åmålstravet

Åmåls travbana som allt som oftast benämns som Åmålstravet heter egentligen Arena Åmålstravet och är en av Sveriges många travbanor men till skillnad från våra vanligaste ovaler så mäter banan korta 800 meter vilket gör det till en av landets minsta travbanor. I och med den korta bankroppen så är kurvorna skarpare och det är kortare långsidor att avancera framåt på vilket gör det svårare för hästar med dåliga spår (långt bak) att komma in i loppet på ett ärligt vis. Upploppet mäter korta 105 meter och täthästarna har ofta fördel av din framskjutna placering när det ska göras upp över det korta upploppet då köhästarna ska ut i spåren och när väl de har fått upp farten så är täthästarna redan i mål.

Dödspositionen utvändigt ledaren är ofta en position man försöker att undvika till varje pris men på Åmål är det inte alls så tokigt att sitta där då man är med i matchen när allt ska göra upp. Travbanan är belägen i Åmål i sköna Dalsland. Staden blev 1998 ett med hela Sverige i och med filmen Fucking Åmål gjord av Lukas Moodysson med Alexandra Dahlström och Rebecka Liljeberg i rollerna.

Det finns ett helt gäng med A-tränare som är aktiva med Åmål som hemmabana men dessa tillhör knappast tränareliten sett till storlek på stall och inkörda vinster i större lopp. För att nämna två av de aktiva proffstränarna på Åmål så drar vi till med Glenn H Persson och Per-Arne Abelin.

Fakta

 • Upplopp: 105 meter
 • Längd: 800 meter
 • Bredd 1 640 meter: 22,0 meter
 • Bredd 2 140 meter: 20,5 meter
 • Vinklad startbilsvinge: Nej
 • Open stretch: Nej
 • Bankod: (29)
 • Förkortning: (Åm)

6 Comments

 1. vi ikke spille på travet. der findes ikke speltips eller program.

  Post a Reply
 2. Hästar som kommer i mål med nosen borde räknas som döttopp.

  Post a Reply
 3. Den här satellitbilden är INTE över Åmåls travbana,bebyggelsen runtomkring stämmer inte överens med hur det egentligen ser ut! Åmåls travbana är en 800-metersbana, denna verkar vara minst 1000 meter lång!
  Mvh
  B Jansson Åmål

  Post a Reply
  • Pulverpatroner! Här måste vi ha gått bort oss i Dalslands terräng. Låt oss titta på det under kvällen så ska vi se om vi kan få fatt på 800-meters banan.

   Post a Reply
 4. Hej!
  NU är det rätt satellitbild över Åmålstravet! Tack!
  Mvh
  B Jansson

  Post a Reply
  • Ja vi hade oenkligen gått bort oss, de tidigare koordinaterna visade ålandstravet så det var inte många rätt – men nu ska allt vara i sin ordning. Tack för din feedback!

   Post a Reply

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.