Åbytravet är en av landets största travbana och är en av våra travbanor som sedan 2007 har dubbla Open Stretch spår över upploppet. Open Stretch innebär att hästarna i rygg på ledarhästen får en chans att köra på insidan i två spår över upploppet och på så vis utmana ledaren även invändigt istället för att vänta på luckan utvändigt som man måste göra på andra banor.

Vi ser detta fenomen som något mycket välkommet även om flera spelare spyr galla över de extra innerspåren över upploppet, vi tycker däremot att detta adderar ytterligare en svårighet att ta i beaktning när man lämnar in sitt spel och det gäller att läsa på med detta i bakhuvudet när man tippar trav på Åby. Den med mest information kommer ha mest ”tur” i slutändan och för att sammanfatta det hela så är det bara till att läsa på för att inte gå bet på detta.

Åby travbana mäter 1 000 meter och banbredden uppgår till 22,3 meter vid båda starterna, publiksidan samt på bortre långsidan. Åbytravets upplopp mäter 180 meter vilket är normalt sett till våra andra travbanor i landet men upploppet är ett av landets mest utslagsgivande med hänsyn till de extra innerspåren över upploppet. Vil bilstart använder man en rak vinge vilken inte lämnar någon fördel till hästar med höga startnummer (7,8).

Till Åby travbana söker sig årligen ca 160 000 besökare och travanläggningen har tio restauranger och serveringar att nyttja som besökare, samt ytterligare åtta lokaler att nyttja för privata tillställningar och företagsevent. Åby står som värd för den prestigefyllda tävlingen Åby stora pris där åtta av världens bästa sprinters gör upp om segern i en rafflande tillställning. Åby är även värd för Olympiatravet som är ett samarbete mellan ATG, Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Handikappidrotten. Projektet har gett svenska idrottare drygt 180 miljoner kronor genom åren och börjar nästan bli folkligt.

Fakta

  • Upplopp: 187 meter
  • Längd: 1 000 meter
  • Bredd 1 640 meter: 22,3 meter
  • Bredd 2 140 meter: 22,3 meter
  • Vinklad startbilsvinge: Nej
  • Open stretch: Ja (dubbla)
  • Bankod: (6)
  • Förkortning: (Å)

Hitta till travbanan