Ärrade kämpen Zenit Brick var spelad till dunderfavorit. Men vann gjorde en annan elvaåring. Franske Blues d’Ourville överraskade spelarna i en annars favoritbetonad GS75-omgång.

– Jag är inte speciellt förvånad, sa hästens tränare och kusk Kevin Gondet.

Blues d’Ourville är ingen duvunge. Men för den svenska publiken är han tämligen okänd. Visserligen var han hårt spelad i ett försök i Sweden Cup under elitloppshelgen på Solvalla för fyra år sedan men då han galopperade bort sig där föll han snabbt i glömska. Fram till nu. I första starten för Eskilstunatränaren Kevin Gondet plockade han enkelt ner storfavoriten Zenit Brick, som var märkt av ett småtufft inledningsvarv. Knappa varvet från mål blev andra par utvändigt positionen utvändigt om ledaren för Blues d’Ourville och därifrån avgjorde han enkelt den sista biten.

– Han kom till mig för en månad sedan och har känts riktigt stark i de senaste jobben. Dagens lopp var som ett test för honom och han vann väldigt enkelt, sa hemmatränaren Kevin Gondet.

”Ruggig kapacitet i honom”
Roger Walmanns Holy Ground visade härlig inställning när han i Örjan Kihlströms händer kontrade till seger på upploppet efter att ha avancerat fram utvändigt om ledaren via fjärdespår på den sista bortre långsidan.

– Jag trodde inte att han skulle sätta nosen först i dag men när ”norsken” drogs ner tog han i lite till och det var väldigt positivt, sa Roger Walmann.

Ivanhoe Renka förbättrade Sofia Aronssons redan mycket fina statistik genom att pulverisera motståndet efter ett lopp som första häst i andraspår. Nu ståtar Axevallatränaren med 8 segrar på 25 starter sedan årsskiftet.

– Riktigt bra kapacitet. Han var inte helt tom i mål som det kändes utan tågade bara på, berömde kusken Magnus Jakobsson.

Svante Ericsson har också inlett året lysande och ståtar med 44 i segerprocent sedan hans Forcebewithyou försvara ledningen från start till mål tillsammans med Petter Lundberg.

– Det är helt otroligt hur bra hästarna har gått och framför allt kul med den här hästen. Det är en knepig häst men det är ruggig kapacitet i honom.

Watford Broline bokförde sig för karriärens första seger i 21:a starten och av intrycket att döma kommer femåringen snart få vända upp för segerdefilering igen. Utan skor på hovarna och med amerikansk vagn för första gången stack han undan till överlägsen triumf.

– Hästen har lätt för att göra bort sig och hitta på skit men kusken körde perfekt i dag så nu får vi vara glada, sa hästens tränare Stefan P Pettersson.

Emilia Leo fick se sin Jaguar Hill vinna med Magnus A Djuse i vagnen och när Marcus Sundbergs Esther Cheri vrålspurtade till seger i den sista avdelningen landade utdelningen för sju rätt på GS75 på 131 861 kronor. Sex rätt gav 1 007 kronor och fem rätt 100 kronor.

Se även dagens GS75 resultat söndag 6 mars 2022

Ola Johansson, Kanal 75