Wiktor Kylin-Blom inför V86 onsdag 22 juli 2020


Skrällduon från svenska kallblodskriteriet i fjol är mera påpassade i år i finalen av Svenskt Kallblodsderby. Bäcklös Uriel och Wiktor Kylin-Blom är ändå bara outsiders.

– Det blir tufft men vi känner oss absolut inte slagna.

I fjol vann man det största loppet för kallbloden från 2016 års kull. 30-årige Wiktor Kylin-Blom körde till ledningen med Bäcklös Uriel i Svenskt Kallblodskriterium på Dannero i en satsning som höll hela vägen. 600 000 kronor var segern värd, och en plats i travets historieböcker för bensinstationsägaren Nicklas Blom i Tierp som tränar, äger och även har fött upp hästen.

Nicklas Blom är pappa till Wiktor som fått fortsatt förtroende i loppen med Bäcklös Uriel. För snart två veckor sedan ordnade Wiktor Kylin-Blom en plats med familjehästen i onsdagens stora final i Östersund som går som V86:ans sjunde avdelning.

Efter att ha inlett från ett åttondespår bakom bilen dröjde det ett tag innan Bäcklös Uriel hittade ner i banan. Först efter 700 meter kunde Wiktor sätta sig tillrätta utvändigt ledande Havglimt och Öystein Tjomsland. Havglimt sprintade undan till en överlägsen seger, men Bäcklös Uriel fullföljde bra efter sin tunga resa och var lika klar tvåa i mål.

– Vi kom ju ner i rygg ledaren under slutvarvet. Tjomsland valde att köra fort med Havglimt som ju var bra men jag tömde inte heller min häst utan lät honom bara springa på där bakom. Vi blev slagna med över en sekund men Uriel behövde loppet efter att ha varit sjuk innan och han gick säkert framåt till finalen i stället, säger Wiktor Kylin-Blom.

Innerspårets Kinge Svarten är snabb den första biten, så även Järvsö Elling och Havglimt som har spåren innanför dig. Hur ska du köra för att vinna onsdagens final?

– Ja du…det vet jag inte riktigt hur det ska gå till. Vi får hoppas på bra tempo i alla fall. Förhoppningen och tron är att han ska vara bättre och vi känner oss inte slagna. Men det är aldrig lätt att vinna – framför allt sådana där lopp!

Bäcklös Uriel jagar första segern i år efter fem försök…

– Det har varit lite stolpe ut faktiskt, Han har galopperat lite omotiverat och så. I finalen av Sleipner Cup var han sjuk och helt tom efter ett varv. Efter att ha blivit frisk igen fick han gå ett jobb, och sedan uttagningsloppet på det. Jag var nöjd med hur han kändes då.

Blir det några ändringar av betydelse i utrustningen?

– Pappa pratar om att eventuellt sätta på honom ett halvstängt huvudlag men om det blir så bestäms nog på tävlingsdagen. Det är mest bara för att ha Uriel allmänt lite mer på alerten. Det skulle ju vara otroligt häftigt om vi kunde vinna även derbyt med honom.

Fotnot: Fyra av onsdagens åtta lopp på V86 är kallblodslopp då bland annat finalerna av Derbystoet och Svenskt Kallblodsderbyt ska avgöras i Östersund. En ensam vinnare på V86 kan kamma hem 13 miljoner kronor. V86 startar klockan 19.20.

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.