Thomas L Nilsson inför V86 onsdag 14 juli 2021


Thomas L Nilsson är tränaren som tagit fram publikfavoriten Lucifer Lane. När V86 den här onsdagen körs i Visby gästar han med en ny spännande talang. Fyraårige Excellent Diamond kommer med tre raka segrar i bagaget.

Thomas L Nilsson har sex hästar på sin träningslista. En av dem är den välbekante trippelmiljonären Lucifer Lane. En annan är 9 Excellent Diamond (V86-6), en fyraåring som ser ut att vara ett nytt löfte från Örebrotränarens stall. Inför onsdagskvällens start på V86® i Visby ståtar hästen med tre raka segrar.

– Han har gått jättebra. Det är klart att han går uppåt i klasserna allt eftersom men han har verkligen tävlat bra så det känns intressant. Vi får se nu hur han fixar resan och så men han har tränat på fortsatt bra, säger Thomas.

Fått göra mycket grovjobb
Excellent Diamond inledde karriären med en start, tillika seger i höstas just på Visbytravet. I år har sonen efter Quite Easy U.S. kommit igång på allvar. Hästen som inte bara tränas, utan också ägs och är uppfödd av Thomas L Nilsson, har visat prov på rejäla takter. Segern senast på Axevalla togs överlägset från ledningen.

– Han har fått göra grovjobbet mest hela tiden då hästen inte är så speedig ännu, utan mest stark. Men senast fick han ju överta ledningen, vilket han inte fått tidigare, och då vann han med krafter kvar i mål. Hästen har varit lite valpig av sig hela tiden och det finns nog en hel del att putsa på honom fortfarande, han har bomullen kvar i öronen till exempel.

För två starter sedan tävlade han barfota, senast med skor runt om?

– Ja, vi håller på och lär oss lite ännu, både hästen och jag. Han gick barfota runt om för två starter sedan men då snubblade han ju till på upploppet så senast körde vi med skor runt om. Det mest troliga till den här starten är att vi har skor bak men barfota fram. Vi håller på att testa balansen lite fortfarande.

Tror du att det kan bli en fjärde raka seger nu?

– Det är väl mest bakspåret som vi inte är nöjda med, men vi hoppas kunna lösa det. Det är lite taskigt läge och kommer till exempel Stojweiler One enkelt till ledningen och får bestämma blir det antagligen svårt för oss. Men skulle vår häst komma igenom och det blir lite körning, så de andra får lite mjölksyra, så kommer han till slut. Man får aldrig ge upp på förhand i alla fall.

Lucifer Lane snart tillbaka
Det är lätt att början tänka på Lucifer Lane när det handlar om Nilssons stall. Han skulle ha startat i Kalmar under midsommarhelgen, skadade sig oturligt och fick strykas men är snart tillbaka på tävlingsbanan. Men att jämföra stallets stjärna med Excellent Diamond är väl tidigt att göra ännu, tycker tränaren.

– Lucifer Lane är det bra med igen. Han fick en sårskada inför den tänkta starten i Kalmar och såret måste läka ut, men det är bra igen och han tränar på för fullt. Vi siktar på en ny start om så där två, tre veckor.

– Det är en jädra skillnad mellan de båda hästarna ändå. Excellent Diamond är inte anmäld till något av de större årgångsloppen förutom Breeders Crown då, men han måste nog upp ett snäpp till om han ska kunna vara med där. Men det finns ganska mycket i honom och hästen har överraskat oss lite så här långt.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.