Preben Sövik inför V86 onsdag 9 juni 2021


Preben Sövik plockade ut sin proffslicens för ett halvår sedan. På onsdag den 9 juni 2021 startar Galaxie du Try på V86 och stallets affischnamn jagar fjärde årssegern.

– Jag tror på en ganska bra chans, hon står sig väl i klassen, säger Jägersrotränaren.

Preben Sövik är född in i sporten. Pappa Lars-Magne Sövik är tränare i Norge och att det blev trav har varit givet för 30-åringen. Redan som 16-åring lämnade han hemmet och valde hästgymnasiet på Wången i Östersund.

– Jag blev vuxen fort och det var en nyttig erfarenhet att flytta hemifrån så tidigt, säger Preben Sövik.

Efter examen på Wången flög han över Atlanten och började jobba hos Trond Smedshammar. Efter drygt ett år i USA hamnade han hos Lutfi Kolgjini och där fick Preben stort förtroende och fick även resa en del i Europa.

– Det var nyttigt att få resa och sedan fick jag lära mig massor. Kolgjini hade stora framgångar och framförallt med sina unghästar.

Efter fyra år i Skåne väntade jobb som försteman hos Robert Bergh när han valde att flytta till Göteborg.

– Jag lärde mig mycket hos Robert också och både han och Lutfi är fantastiskt duktiga yrkesmän och trivsamma att jobba med.

13 hästar i stallet
Två år stannade Sövik i Göteborg innan han vände ner till Skåne igen och jobb hos Ola Samuelsson.

– Funderingarna att dra igång en egen rörelse blev allt allvarligare och efter 1,5 år hos Ola valde jag att bli min egen och det känns väldigt bra.

I stallet finns för dagen 13 hästar och Preben håller till på Jägersro.

– Jag har en fin mix med unga och lite äldre hästar. Jag har ett par treåringar som är fina och dom kommer snart ut på tävlingsbanan och det blir spännande. Det är väldigt fina träningsförhållande på Jägersro och jag tränar individuellt och jag tycker det är fantastiskt kul och inspirerande att gå upp på morgonen och jobba, jag trivs verkligen med tillvaron.

Tre segrar har stallet tagit hittills och det är Galaxie du Try (V86-5) som stått för samtliga.

– Hon är bra för dagen och blir bara bättre och bättre. Jag fick henne i februari och sedan har det gått framåt hela tiden. Hon kunde säkert haft någon seger till, men jag har matchat henne lite tuffare så att hon ska få hårdhet och lite mer fart i benen. Galaxie du Try har varit riktigt bra i de två senaste starterna och har blivit lite rappare helt enkelt.

Hur ser du på loppet på onsdag?

– Det är det tuffaste loppet hon varit ute i hittills. Det är ett par konkurrenter som jag vet är bra samtidigt är Galaxie du Try på väg uppåt och står sig bra i klassen. Klaffar det är jag inte främmande för att hon är med och slåss om segern.

Joakim Brundin, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.