Geir Vegard Gundersen inför V86 onsdag 5 maj 2021


Han inledde karriären med sju raka segrar i fjol och imponerade stort. Elegant Ima tävlade mot årgångstoppen och nu gör jättelöftet en spännande comeback. Det sker i ett av Margareta-loppen som präglar onsdagens V86.

– Hästen känns väldigt fin och har bra form direkt. Men spår åtta är iskallt, säger tränaren Geir Vegard Gundersen.

Det är Bergsåker och Solvalla som delar på V86 och omgången kryddas av en jackpot med 18 miljoner till en ensam vinnare med åtta rätt. På huvudstadsbanan avgörs det högklassiga lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie för tre- och fyraåringar. Vi får se flera ur respektive årgångars stjärnor drabba samman och en intressant comeback gör Elegant Ima. Det svenskfödda men norsktränade löftet inledde sin karriär med sju raka segrar i fjol och blev en riktig snackhäst. Av segrarna märks bland annat ett av dem i Breeders Crown, samt två segrar i V75. I en av dessa var hästen otroligt imponerande på Axevalla under Stochampionatshelgen. Första förlusten kom i uttagnigsloppet till Svenskt Travkriterium där en tuff resa gjorde att topphästen missade en finalplats som trea.

– 8 Elegant Ima (V86-2) inledde säsongen fantastiskt bra och radade upp toppinsatser. Sedan fick han ett väldigt tufft lopp i kriteriekvalen och tappade väl formen lite efter det loppet. Men sedan kom han tillbaka igen och avslutade säsongen väldigt bra som fyra i Breeders Crown-finalen. Då var han heller inte långt ifrån andraplatsen och som helhet var det en väldigt bra säsong, säger Geir Vegard Gundersen.

”Kjempefin i banjobb på Bjerke”
Man gjorde alltså bokslut efter Breeders Crown-finalen och nu är det dags för comeback och årsdebut ett halvår senare.

Hur har vinterträningen och förberedelserna varit för hästen inför fyraåringssäsongen?

– Han har tränat på regelbundet hela vintern och allt har sett bra ut. Han har även varit inne på Bjerkes bana och gått flera jobb. Det snabbaste var efter 1.15 över 2100 meter och då kändes hästen kjempefin.

– I fjol sprang hästen 1.12 och 1.13 i loppen flera gånger och det är svårt att säga redan nu att han känns ännu bättre. Men han har fått ett halvår till med träning i sig och lagt på sig mer muskler än i fjol. Jag tycker i alla fall att hästen känns minst lika fin som förra året.

Hur högt håller du Elegant Ima? Är det en av de bästa hästar du har tränat?

– Jag har ju haft Support Justice och Hillary B.R. som var två riktiga topphästar. Han har en bit kvar till dem men jag har aldrig haft en häst som varit så bra så tidigt i karriären som Elegant Ima. Han är både snabb och stark och är väldigt snäll för att vara hingst.

”Bra form direkt – men spår åtta är iskallt”
Årsdebuten för Elegant Ima sker i den andra avdelningen på V86, tillika Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga hingstar och valacker. Det blev en nitlott i spårlottningen för Gundersens stjärna som fick bricka åtta bakom startbilen.

– Hästen kommer att ha fin form direkt men spår åtta är iskallt. Kapacitetsmässigt är han lika bra som de andra men de har ju bättre lägen. Det är stor risk att Mister Hercules får ledningen och får bestämma 1.17 första varvet. Då vill jag inte bränna av min häst i årsdebuten och han får ta det här loppet som en genomkörare.

– Man vet aldrig vad som händer i travlopp men normalt bir det svårt att vinna direkt därifrån. Det kommer viktiga storlopp för fyraåringarna senare i år och Derbyt vore ju en dröm att vara med i, säger Geir Vegard Gundersen som tränar 25 hästar i Nittedal, två mil utanför Oslo, och har har 50 mil till Stockholm. Dom börjar resan tidigt onsdag morgon och det blir inga ändringar i balans och utrustning gentemot senaste starten.

Michael Carlsson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.