Stefan Arvidsson inför V75 lördag 11 september 2021


Sällan först. Alltid med i matchen. Mr Clayton J.F. har tävlat i rikstoton i snart tre säsonger och är en följetong på V75. På lördag väntar 16:e starten i svit i travets elitserie och den 38:e totalt i hetluften.

– En riktig hedersknyffel till häst, säger tränaren Stefan Arvidsson som har hemmaplan på lördag då tävlingarna avgörs i Bollnäs.

Alla som spelat V75 på senare år har sett honom i startlistorna. I februari 2019 startade Mr Clayton J.F. i V75 för första gången. Debuten i klass I slutade med en tredjeplats på Bergsåker med Örjan Kihlström i sulkyn.

Därefter har det blivit 42 starter, varav endast sju i ”vanliga lopp”. Bollnästränaren Stefan Arvidsson och hästens ägare Johnny Forslind matchar gärna den sexårige valacken i V75.

– Vi är fulla av beundran för honom som gång på gång levererar i rikstoton. Det är en fantastisk häst som springer in fina pengar, säger Stefan Arvidsson.

Arvidsson och sambon Anna Rewelj driver ett stall med för dagen 53 hästar. På lördag tar det två minuter för Mr Clayton J.F. att jogga till tävlingarna – normalt åker han hästbuss landet runt.

– Vi har kanske 500 meter till banan från gården och det kommer att bli en annorlunda dag för honom utan resa till tävlingarna. Clayton får rundbanejobb på Bollnästravet ibland och kommer nog att bli lite konfunderad när han kommer till banan och det ska tävlas!

Eftersom Mr Clayton J.F. startar med en sådan frekvens i hetluften blir det oftast bara underhållande jobb mellan loppet. Nu har stjärnan inte startat på ett tag och har fått några jobb inne på banan i kombination med den vanliga träningen.

Gillar vinterhalvåret – också
Efter fjärdeplatsen i silverdivisionens final under elitloppshelgen blev det lite opassande löpningar i två raka V75-lopp i juni och juli. Stefan Arvidsson tog det säkra före det osäkra och ”ställde av” hästen i ett par månader.

– Han blev stum efter ett halvtufft lopp i Östersund och i V75-finalen i Karlstad fick han lägga krafter efter en inledande galopp. Eftersom han går bra lika bra under vinterhalvåret som under sommaren fick han ta igen sig lite, säger Bollnästränaren som siktar på ännu en vinter med lördagsstarter och V75 för Clayton som sexåringen kallas till vardags.

Bär av till spets igen?
13 olika kuskar har kört valacken i lopp i karriären som inbringat i runda tal 1,5 miljoner kronor. 59 starter och ”bara” fyra segrar. Däremot har det blivit åtta andra- och 14 tredjepris i livet. På lördag startar Mr Clayton J.F. i silverdivisionen, V75-5. Hästen är mycket startsnabb och tränaren menar att femtespåret är bästa tänkbara.

– Att komma en liten bit ut i banan från fjärde-femtespår är det absolut bästa. Det brukar säga ”pang” från typ spår två också men han öppnar absolut bäst en bit ut i banan. Jag tycker att han ska till ledningen och därifrån får kusken välja taktiken.

Magnus A Djuse kör hästen för första gången på lördag.

– Per Lennartsson kör Bergh häst och Mats (Djuse) kör åt Reijo Liljendahl. Det ska bli intressant med en ny kusk och framför allt med Magnus, som är en av dem man gillar mest. Hästen kan tända till av något nytt och brukar gå bra efter lite uppehåll också, säger Stefan Arvidsson.

Skrällde i final för ett år sedan
Hedersknyffeln vinner inte ofta och det måste till stolpe in för att det ska bli seger på lördag. Senast Clayton vann lopp var för ett år och 20 starter sedan. 26 september var en lördag och hästen skrällde i bronsdivisionens final på Solvalla till 38 gånger pengarna på vinnarspelet tillsammans med Per Lennartsson. En seger har det blivit så här långt på V75 för sexåringen – å andra sidan blev det 220 000 kronor in den gången.

– Det blev rygg ledaren i hårt tempo då – precis sådana lopp han ska ha för att kunna vinna V75.

Kan det bli så lyckosamt att det blir seger igen i Bollnäs på lördag?

– Får han det optimala loppet i exempelvis rygg ledaren i hårt tempo…ja, större under har ju hänt. Allt måste stämma maximalt men ju tuffare tempo desto bättre. Han går alltid bra till slut då han fått smyga med. Kanske ska han med som femte häst i loppet? 4 Van Gogh Z.S., 1 The Bald Eagle och 10 Digital Dominance är tuffa motståndare.

En följetong på V75 har han blivit – vad är det som gör att han kan vara med så ofta?

– Som med mina andra hästar försöker jag bygga dem hela tiden för att de ska kunna tävla så länge som möjligt och vara hållbara. I hans fall har vi byggt mycket med ”snygga smygare”. Han visar enorm hållbarhet och jämnhet, är typ aldrig sjuk och har inga större ofräscheter utan kan starta frekvent. Skötaren Linnea Olsson tar bra hand om honom och han är väldigt tillfreds med allting. Han är en hård häst helt enkelt som tål att resa och tävla över hela Sverige. Äter och dricker med god aptit var han än är, säger Arvidsson.

På lördag äter Mr Clayton J.F. kvällsmaten hemma. Segerhö?

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.