Sofia Aronsson inför V75 tisdag 31 december 2019


Hobby de L’iton har ett strålande facit hos Sofia Aronsson. Nu hoppas Axevalla-tränaren kunna fira nyår med ännu en V75-seger under Multijackpoten som körs på nyårsafton den 31 december 2019.

– Han gjorde sitt bästa lopp i karriären senast och jag måste tro på bra chans igen, säger hon om hästen som körs av André Eklundh.

Så har vi då kommit fram till finalen av Winter Burst. Det har blivit dags för Multijackpoten på V75 och i skrivande stund är det 60 miljoner som ligger i sjurättspotten. Hemmatränaren Sofia Aronsson är inte bara en uppskattad expertkommentator i tv-rutan. Hon är även en framgångsrik travtränare och har gjort ett strålande jobb med Hobby de L’iton. Hästen har gjort sex starter för Aronsson, vunnit tre av dem samt varit tvåa två gånger och trea en gång. Senast tog Hobby de L’iton en imponerande seger i V75 och kusken André Eklundh sa inför det loppet att det här är hans favorithäst.

– Det sa han faktiskt redan efter första gången han körde honom. Han blev tvåa då och det var första starten för mig. Hästen gick utvändigt då och hade inte startat på nio månader. Han hade haft en fraktur i en hov innan jag fick honom i träning, säger Sofia Aronsson.

– Det är en fin häst men han är väldigt stor och tung och behövde flera lopp i kroppen innan han kom igång. Han hade ju varit borta så länge.

”Hästen överbevisade mig”
Några dagar före jul tog Hobby de L’iton en övertygande V75-seger i Halmstad på tiden 1.13,9 över medeldistans i voltstart.

– Jag trodde faktiskt att det skulle bli svårt att vinna när han fick göra grovjobbet själv. Men hästen överbevisade mig och vann ganska lätt. Det är inte så enkelt att bara gå runt dom i spåren i V75, menar Sofia.

– Jag tycker att det var det bästa loppet som hästen har gjort för mig. Både resultatmässigt och på vilket sätt han gjorde det.

”Står perfekt inne i loppet”
Nu jagar Hobby de L’iton sin tredje raka seger när han startar som storfavorit i tisdagens andra V75-avdelning. I skrivande stund är han även omgångens största favorit på Multijackopoten. Hobby de L’iton har spår fem bakom startbilen och körs som vanligt av André Eklundh.

– Det blir lite täta starter nu men han var så pass fin senast och det här loppet passade bra. Han står perfekt inne på pengarna och dessutom är det hemmaplan och han slipper att resa.

– Han har bara startat bakom bilen en gång för mig. Då hade han spår sju och vi backade direkt. Jag tror att han är ganska snabb ut men sedan om han tar ledningen direkt vet jag inte. Annars hoppas jag att han blir släppt till ledningen.

– Jag måste tro på en bra chans igen och han trivs väldigt bra i ledningen. Men han tävlar precis lika bra bakifrån. Vi ändrar ingenting, säger Sofia Aronsson.

Intressant italienskt nyförvärv
Axevalla-tränaren har ytterligare två hästar till start inom V75. Bland annat ett nyförvärv från Italien som gör debut i sin nya regi i V75-inledningen.

– Viola Grif (V75-1) köpte vi för några månader sedan och hon har vunnit fem lopp på nio starter i år. De flesta segrarna är tagna från ledningen och det är alltid autostart i Italien. Hon har visat sig vara kvick ut och det är en fin travare som jag tror att vi kommer att få mycket roligt med framöver.

– Men i den här starten är det många nya moment för henne. Hon startar på en bana som det faktiskt skvätter på, de italienska banorna är stenhårda och därmed är det många hästar därifrån som inte gillar stänk. Sedan är det svensk voltstart och det har hon aldrig provat och dessutom ska hon springa bakom hästar eftersom hon står med tillägg.

– Men hon är genomtränad ett par månader i sanden hos mig och har även gått två rundbanejobb. Först ett lugnt och sedan ett efter 1.20 över 1600 meter. Hon känns bra och nu får vi börja starta och kusken får köra snällt i ryggar så får vi se hur hon spurtar till slut. Jag tror att det här är en häst som kommer att tycka det blir jätteroligt att springa barfota till våren och sommaren. Eftersom det är en ny häst är hon svårbedömd så här i första starten och svår att sätta in i loppet. Men streckar man på lite på V75 så tycker jag att man kan plocka med henne i alla fall. Hon har varit hos mig i tre månader men det tog tid med registreringen och därför har hon inte varit inne på min träningslista tidigare.

”En häst med hög grundkapacitet”

– Unico Broline (V75-6) har det blivit fel för hela året med matchningen och allting. Jag skulle ha tagit ut honom i Lassagårds-pokalen men då stod han med halsinfektion dagen innan anmälning. Det är en häst med hög grundkapacitet och han har gått bra över lång distans på Åby tidigare. Han gick en 1.15-tid på Åby innan kriteriekvalen men sedan på Solvalla var han jättedålig. Han presterar alltid dåligt på Solvalla av någon anledning och i starten efter flög han fram till seger i Halmstad.

– Nu vill jag att han ska tävla på och då får han möta äldre hästar här. Jag hoppas och tror att han gör ett bra lopp men han kommer som sagt från sjukdom och är lite svårbedömd. Hästen är rejäl men är bara tre år och har dessutom dåligt läge. Känslan är att vi får hoppas på en slant i första han och sedan kunna starta vidare. Skor runt om nu är ändringen då han har sprungit barfota tidigare, säger Sofia Aronsson.

Michael Carlsson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.