Petri Salmela inför V75 söndag 17 maj 2020


Han är inbjuden och klar för Elitloppet. Nu genrepar Makethemark i Copenhagen Cup från innerspår bakom bilen.

– Jag hoppas att han får ett riktigt hårt lopp i kroppen och kommer i toppform till Elitloppet. Placeringen är inte det viktigaste men man känner sig aldrig slagen med den här hästen, säger Petri Salmela.

På söndag den 17 maj 2020 smäller det på Charlottenlunds travbana utanför Köpenhamn. Det har blivit dags för Copenhagen Cup med 250 000 danska kronor i förstapris. Stor förhandsfavorit är den italienska segerstaplaren Zacon Gio som tränas av Holger Ehlert och körs av Roberto Vecchione. Hästen har vunnit 22 lopp på 30 starter i karriären och vann VM-loppet på Yonkers i fjol höstas. Han årsdebuterade med seger i Neapel i början av mars och har spår fem bakom startbilen.

”Det dummaste vi gjort – katastrof”
Det största svenskhoppet knyts till Makethemark och Ulf Ohlsson. Ekipaget var sexa i fjolårets Copenhagen Cup men då från ett dåligt utgångläge. Nu har han innerspår bakom bilen och gör sin tredje start för året. Efter den imponerande segern i årsdebuten blev Makethemark inbjuden till Elitloppet. I senaste starten hade hästen spår tolv i Gulddivisionen på Romme och kom aldrig in i matchen under de miserabla förhållanden som rådde med störtregn och tung bana.

– Det var katastrof. Vi körde barfota och det är bland de dummaste vi har gjort. Speciellt med hans fötter på det underlaget som blev. Men vi hann inte reagera när regnet plötsligt kom och bara vräkte ner, säger Petri Salmela.

– Hästen är plattfotad och fick inget fäste och dessutom blev han hovöm. Han var känslig dagarna efter men sedan plastade hovslagaren fötterna och tre dagar senare joggade skötaren Anne honom. Fem dagar senare gick han lätta intervaller och var hur fin som helst. Jag fick ett sms på förmiddagen efter jobbet och det var bara tummen upp.

”Visste att han är riktigt snabb ut”
Makethemark var trea i Elitloppet i fjol efter att ha vunnit försöket. Då höll han ledningen från innerspåret, vilket var överraskande för många. Men inte för tränare Salmela.

– Alla sa att den hästen inte kan öppna men jag visste att han är riktigt snabb ut, säger Boden-tränaren.

Salmela preparerar nu sin stjärna för fullt mot Elitloppet den sista helgen i maj. Då är det meningen att toppformen ska vara inprickad.

– När vi fick besked om att vi inte var välkomna i Paralympiatravet så har vi haft full fokus mot Elitloppet, säger han.

”Prestationen viktigare än placeringen”
Men innan dess blir det Copenhagen Cup som ingår i söndagens V75-omgång. Hästen har fått innerspår bakom bilen i den sjätte avdelningen ch Makethemark har ju som sagt överraskat många förr…

– Innerspåret i Köpenhamn är inte det bästa men man vet aldrig. Vi såg i fjol när Handsome Brad höll ledningen därifrån och vann. Jag är nöjd med läget och Ohlsson får lösa det taktiska och köra vad som går från början.

– Jag hoppas att hästen kommer att få gå ett riktigt hårt lopp och få en ordentlig genomkörare. Då kommer han att vara i absolut toppform till Elitloppet om två veckor. Det blir perfekt. Placeringen är inte det viktigaste den här gången, även om man självklart alltid vill vara långt framme. Med en så här bra häst känner man sig aldrig slagen med när man anmäler, säger Salmela.

”Sparar fötterna – lätta skor runt om”

– Prestationen är viktigare än placeringen men sedan blir man som sagt aldrig chockad om han ändå skulle vinna. Hästen känns jättefin i alla fall och när det nu inte blev något Paralympiatrav så fick han ett rejält intervalljobb på gården förra veckan. I tisdags körde Anne intervaller med honom och var väldigt nöjd. Han ska få gå ett lugnt jobb till under fredagen och sedan rullar hästen mot Köpenhamn på lördag.

– Vi sparar fötterna till Elitloppet och det blir lätta aluminiumskor runt om. Då kan vi köra barfota runt om i både försök och final under Elitloppet, oavsett vilka förhållanden det blir då. I övrigt blir det samma jänkarvagn som vanligt, öppet huvudlag och stängd huva, säger Petri Salmela.

Salmela har ytterligare en häst med sig inom V75. Det är Cupido Sisu i V75-1 som han dock inte tror på någon vinstchans med.

– Cupido Sisu (V75-1) har visat bra form och var duktig som tvåa i monté senast men är ute i ett riktigt tufft gäng nu. Läget är bra och skulle han få en fin resa kanske han kan dyka upp på en plats. Jag är nöjd om hästen kan vara trea, fyra. Barfota runt om och jänkarvagn.

Michael Carlsson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.