Pasi Aikio inför V75 lördag 8 maj 2021


Spänsten över mål i kvalificeringsloppet skvallrade om att toppformen är nära. Who’s Who blir en blågul kandidat att räkna med i lördagens final av Paralympiatravet.

– Han är vassare i år än i fjol – så vi är hoppfulla, säger tränaren Pasi Aikio.

Årets upplaga av Paralympiatravet är en av de allra bästa på 2000-talet. Norsktränade Ecurie D. är visserligen klar favorit men åtminstone hälften av de tio finalisterna är heta kandidater till segern. Sjuårige hingsten Who’s Who är åter i rampljuset efter mellanåret i fjol som förstördes av kvarka. En allvarlig infektionssjukdom.

I år har hästen sett bländande ut i säsongens två framträdanden som slutat med lätta segrar. I deltävlingen till Paralympiatravet på Bergsåker för tre veckor sedan lät Örjan Kihlström stjärnan dra upp spurten mitt på den sista bortre långsidan från tredje utvändigt och segern blev enkel. Who’s Who såg panterlik ut över upploppet. Mjuk och spänstig. Efter loppet pratade Solvallatränaren om att hans häst hade 90-procentig form.

– Nu räknar vi med att den är ”90 plus” då! säger Pasi Aikio tidigt i finalveckan.

För full form har sjuåringen inte riktigt ännu menar Aikio. Men det låter inte heller som att han tycker att det är långt till hundra.

– Det borde vara ganska nära om nu inte allt slagit fel. Han har gått sina jobb som han ska efter Bergsåker och känns fin på det. Så jag vill inte klaga på förberedelserna, säger han.

Femtespåret bakom bilen skulle han inte byta mot något annat ens om han fick.

– Nej, jag är nöjd med läget. Han är inte en av de snabbaste men tror jag nog att han kan öppna betydligt bättre än vad man tror. Örjan har faktiskt inte tryckt av honom riktigt från start ännu i karriären. Men det där med taktik har jag sådan tur att jag kan lämna över, säger Aikio som även meddelar att utrustningen blir densamma. Jänkarvagn, barfota runt om och ett helstängt huvudlag.

”Hela bunten har chans”
Ecurie D. fick spåret längst ut på vingen vilket så klart är en stor nackdel för storfavoriten i jakten på de 1 500 000 kronorna som ligger och väntar på vinnaren.

Jerry Riordans Aetos Kronos imponerade stort i sitt uttagningslopp. Fransyskan Delia du Pommereux, franske femårige hingsten Gelati Cut och Svante Båths Very Kronos har sina anhängare.

– Det är väldigt många som kan vinna där. Allt hänger på hur det blir kört tycker jag. Ecurie D. är bra men är trots allt bara fem år och ska hävda sig mot äldre från det där utgångsläget. Det är ett jättebra lopp. Jag tycker att hela bunten har chans, säger Pasi Aikio.

Största loppen i sommar
Vad som händer resten av säsongen är enligt tränaren avhängigt av hur Who’s Who tävlar på lördag. Tanken är dock att sjuåringen fortsatt ska matchas i Europaeliten.

– Vi har ju en häst som platsar bland de bästa.

Lördag morgon påbörjar Pasi Aikio och skötaren Jennie Ek resan till Åby från gården Yttersta på Ekerö i Stockholm.

Smidigheten och spänsten i steget senast – Who’s Who ser ut att ha klivit fram ytterligare i år?

– Han är vassare i år än fjol. Den här vintern har gjort gott då vi kunnat träna på utan avbrott. Förra vintern hade han ju sjukdomen som stoppade honom några månader utan träning. Så med tanke på det tyckte jag att han tävlade bra förra sommaren.

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.