Jeroen Engwerda inför V75 lördag 24 juli 2021


När Jeroen Engwerda och Rick Ebbinge kommer till Sverige brukar det oftast vara i högsta grad värt att ta den nederländska duon på allvar. När Axevalla håller i lördagens V75 dyker de upp med en riktigt spännande trio. Två av dem känner vi sedan tidigare – den tredje är en riktig segerstaplare.

Jeroen Engwerda tillhör Nederländernas mest framgångsrika tränare och driver sitt stall med bas i Biddinghuizen, strax nordöst om Amsterdam. Svenska spelare har lärt sig att ge akt på när tränaren besöker våra banor med sina hästar, som i regel alltid körs av skicklige Rick Ebbinge. Han vann för övrigt Kusk-VM då mästerskapet avgjordes senast, i Sverige 2019.

Gustafson har fått det rätta läget
När V75 den här lördagen avgörs på Axevalla hittas duon i inte mindre än tre av avdelningarna – och det är tre riktigt spännande hästar man har med sig. I den inledande Silverdivisionen är bidraget 3 Gustafson (V75-1) som vi såg vinna från spets på 1.10,8 över 1640 auto i Halmstad förra sommaren. Precis som då, är det fint läge bakom bilen och sprinterdistans nu.

– Han är okej för dagen och gick bra i ett provlopp förra veckan och vi ser fram mot det här loppet. När hästen är bra så är han väldigt bra. Han känns fin för dagen men samtidigt är han ofta lite upp och ner, man vet inte alltid var man har den här hästen, det brukar man få reda på mer exakt väl i loppet. Men som sagt när han tävlar på topp så kan han vinna ett sådant här lopp. Han är mycket snabb ut och fick ju ett bra läge här, säger Jeroen Engwerda.

Intressant start för segermaskinen
Vi bläddrar fram till Klass 1-försöket för att hitta 5 Zion Font (V75-5) som är en italienskfödd valack med ett minst sagt gott facit. På 20 starter har det blivit 17 segrar. Efter ett uppehåll var hästen senast tillbaka i ett lopp på Duindigt där det, förstås, blev seger. Men på svensk mark är segerstaplaren ännu relativt oprövad. Hästens enda start i Sverige skedde för två år sedan då han i Johan Jacobssons Minne på Jägersro slutade fyra bakom en viss Campo Bahia.

– Zion Font fortsätter att vinna, men det har också varit mot lättare motstånd än det han möter nu, det här blir väl hans första lite större race. Vi hade honom i vårt svenska stall redan förra sommaren och hade tänkt göra ett par starter i Sverige då, men tyvärr blev han skadad och det tog lite tid att få hästen tillbaka. Han har bara gjort en start i Sverige hittills, det var som fyraåring och då mötte han Campo Bahia.., berättar Jeroen och fortsätter:

– Jag tycker han gjorde det okej i comebacken senast och han kommer nog vara bättre med det loppet i kroppen. Hästen kan öppna bra bakom bilen, men det är svårt för mig att sätta in honom i sammanhanget.

Velten Versailles hade otur i Paris
3 Velten Versailles (V75-7) startar i Bronsdivisionen och har också tidigare visat sig på styva linan på svensk mark. Sexåringen med 11 segrar på sina 18 starter vann bland annat en Klass 2-final i samband med Åby Stora Pris-dagen för två år sedan. Hästen kommer närmast från två framträdanden i Frankrike.

– Velten Versailles har gjort två starter i Frankrike nu men hade otur senast då han var ute i ett tufft lopp. Han låg bakom den ledande favoriten, men den stannade till lite vilket orsakade att vår häst slog sig på ett knä och galopperade. Han har visat fin form i loppen före det och han kan ju också gå iväg väldigt fort från start, men det taktiska lämnar jag åt Rick Ebbinge att avgöra.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.