Summering av V86 onsdag 7 oktober 2020


Det blev favoritseger i S:t Leger på Åbytravet på onsdagskvällen. Styrkeprovet för fyraåringar över tre kilometer artade sig till en uppvisning på ett nytt världsrekord. Nu vet Robert Bergh var han har Power inför finalen av Europaderbyt nästa fredag.

– Nu lägger man huvudet skönt på kudden i kväll! sa Bergh efter segern på nya världsrekordet 1.13,8 för fyraåriga hingstar över 3180 meter på tusenmetersbana.

Solvalla delade
V86 med Åbytravet där S:t Leger över tre varv var omgångens största lopp. Fyraåringarnas kraftprov har gjorts om något och stället för att starta loppet med bil är det hästar över tre tilläggsvolter som gäller sedan ett par år på Åbyravet. Robert Bergh hade 40 meter att hämta in på hästarna längst framme med fjolårets kriterievinnare Power. 20 meter framför sågs nästan lika mycket betrodde Gulfstream Am som Conrad Lugauer körde sig till täten med 2 000 meter från mål. Dryga varvet från mål lät Robert Bergh sin häst kliva fram snett utvändigt ledaren. Lugauer hade fått dämpa tempot framme i ledningen och passade på att dra hårt under slutrundan.

På den sista bortre långsidan fick Power gå ner på innerspår och pusta lite innan Bergh testade med en förnyad attack. Power såg starkast ut i den sista kurvan och 50-75 meter före mållinjen var Gulfstream Am en slagen häst. En riktig kämpainsats av Power som segrade på nya världsrekordet för fyraåriga hingstar och valacker på tusenmetersbana, 1.13,8 över 3 180 meter.

– Det är roligt för hästen som hamnat lite i skymundan bakom Hail Mary (derbyvinnaren) i mitt stall i år. Men nu är han ju så härligt igång. Jag gillar ju det här med honom att han får starta var tionde dag och allt har lyckats med vårt speciellt träningsupplägg inför loppet i Paris, sa Robert Bergh, syftande på finalen av Europaderbyt på Vincennes nästa fredag.

Två miljoner väntar vinnaren av Grand Prix de l’UET där Ecurie D. är stor förhandsfavorit och skuggas av Power och Jerry Riordans Aetos Kronos.

– Det är ju de värsta hästarna som kommer att tävla i de stora loppen de närmaste åren. Jag är jättetacksam att jag fick spår ett med honom och det kul att det flyter på så bra när man ska åka dit, sade en glad Robert Bergh.

Hyfsat väder i Mölndal
Det regnade i Mölndal men till skillnad från ovädret i Stockholm var det bara frågan om lätt nederbörd. Adrian Kolgjini försökte stjäla det inledande fyraåringsloppet för ston med M.T.Dakota med en speed till ledningen i den sista kurvan. Bakom fick Joakim Lövgren dock upp farten med andrahandsfavoriten Chumani som kunde kliva förbi 25 meter före linjen. Favoriten Miriam Håleryd galopperade bort sig.

I Xpressprintern över 1 640 meter revanscherade sig Adrian Kolgjini tillsammans med favoritspelade Upper Face. Efter en resa i andraparet utvändigt rundade Kolgjini fram utvändigt hårddragande ledaren Key West Snapper 500 meter från mål och tog över kommandot på upploppet.

Att Upper Face ”ramlade ner” på open stretch-spåret över upploppet i stor ledning bestraffades med lite kuskböter men påverkade inte ordningsföljden. 1.11,6 blev segertiden – ett nytt rekord för fyraåringen. I V86-3 plockade Peter Untersteiner och Lucifer Sam ner ledande Comand, en favorit som Robert Bergh höll som sin bästa chans på onsdagen.

Dragster jätteskräll
På Solvalla var det ihållande regn hela kvällen och underlaget blev småbemästrat. V86-2 var ett lopp för den högsta klassens hästar som blev vidöppet när jättefavoriten Vae Victis Club sprätte i galopp i den första kurvan. Med omgångens största (74 procent) ute ur bilden låg fältet öppet för en skräll.

En skräll blev det också. En rejäl sådan. Erik Adielsson hoppade upp bakom Dragster för första gången och serverade den åttaårige valacken ett vilsamt lopp. Efter att ha fått följa med som tredje häst i tredjespår genom den sista kurvan, spurtade Dragster enkelt till sig segern. Roger Malmqvist på Jägersro tränar Dragster som nu tog årets första seger i åttonde starten, endast streckad på en procent på V86. Örjan Kihlström om storfavoriten Vae Victis Clubs galopp.

– Det gick fort där i början och han blev rullig och galopperade helt enkelt. Annars kändes allt som normalt.

Sidney stark
Örjan Kihlström förlorade inte två lopp på raken med favoriter. I loppet efter på Solvalla satt han bakom Sidney Celeber som var mest spelad i ett treåringslopp. Roger Walmann tränar denne halvbror till åttafaldiga miljonärskanTamla Celeber som nu tog andra segern i start sex i karriären. Sidney Celeber fick inleda lugnt och kördes sedan upp utvändigt ledaren och reglerade konkurrenterna enkelt till slut.

– Det här är en fin häst under stark utveckling som säkert inte hade gjort bort sig i Oaks, sade Roger Walmann.

Rally Hans fick loppet och spurtade till seger i V86-6. Med favoriten Danilo Brick i ledningen och starka Frozen Queen utvändigt ledaren var det mumma för Rally Hans att sitta i andra utvändigt. På sista bortre långsidan satte Frozen Queen upp tempot och såg ut att kunna överrumpla ledaren, men Danilo Brick höll hovarna först. Rally Hans liftade med till 300 kvar då körande Mika Forss vek ut i tredjespår. 100 meter från mål kopplade Rally Hans grepp på en tapper Frozen Queen. I det avslutande fyraåringsloppet för ston körde Erik Adielsson Svante Båh-tränade Valuta E.W. till seger. Åtta rätt på V86 delade ut 707 947 kronor. Sju rätt gav 3 985 kronor och sex 222 rätt kronor

Se även dagens V86 resultat onsdag 7 oktober 2020

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.