B-tränarna dominerade. Malin Åberg, Martin Lundahl och Jonathan Blomqvist la grunden för sexsiffrig utdelning på V86. Samtidigt lade en otäck olycka sordin på stämningen under onsdagskvällen.

Den breda travpubliken fick bekanta sig med flera nya namn under onsdagskvällen. Det började med att Flap Setting spurtade ner omgångens största favorit Byron Face i debuten för sin nya tränare Malin Åberg.

– Jag känner förra ägaren, på så sätt kunde jag köpa honom. Han kom i torsdags och jag har haft lite dåligt samvete att jag startar så snabbt, men det gick ju bra. Jag måste säga att Ulf Stenströmer hade ställt henne i ett fantastiskt fint skick, berättade Åberg som tog ut tränarlicens i fjol och nu knep sin särklassigt största seger sedan Ulf Ohlsson serverat ett drömlopp i tredje inner.

– När pandemin drog igång så tänkte jag att jag klarar inte att sitta inne. Så jag tog hem några av mina egenägda hästar från Hanna Olofsson och började lite själv. Jag har jobbat med hästar i Frankrike, men det var herrans massa år sedan, förklarade Åberg som med två färska nyförvärv plötsligt har fem hästar i träning och säkert lär höra tala om sig framöver.

Spräckte segernollan i start 39
Det är betydligt fler än Vaggeryd-licensierade Jonathan Blomqvist som har två. En av dessa heter L.Way Joli och måste efter onsdagens prestation klassas som en av landets mer lovande treåringar. Detta sedan han flugit förbi sina kullkamrater över upploppet.

– Det finns jättemycket i honom, det visade han idag. Han ska inte kunna vinna när vi hamnar så långt bak, men han kan verkligen flytta på sig, berömde körande Henrik Johansson.

I det sammanhanget är kallblodsspecialisten Martin Lundahl (14 hästar i träning) rena stortränaren och betydligt mer segervan. Men det kan man inte säga om Pysola som kom till start segerlös i 38 starter. Nu var det äntligen dags sedan Lundahl fått luckan perfekt från tredje inner.

– Nu blev hon avslappnad i rygg, sänder man för tidigt blir hon så het och tömmer sig. Jag tänkte att luckan borde komma och det gjorde den. Det här värmer gott med dessa elräkningar, konstaterade Lundahl.

Lägg därtill att Jimmy Dahlman satt dit Portofino med sex procent av spelet i ryggen så återstod bara 355 av 875 563 inlämnade system efter halva omgången.

Kusk till sjukhus
Då följde ett lopp som bjöd på dramatik av ett helt annat slag än vad man önskar se på en travbana.
Medan storfavoriten Västerbo Ajax (Lars Wikström) dominerade i ledningen och gick undan på lätta ben för Henrik Svensson inträffade en olycka längre bak i fältet. Kusken Marie Hafstad Eriksson slungades ur sulkyn bakom hästen Bold Silver och blev liggande på banan i väntan på ambulans.

– Det går rysningar genom hela kroppen när man ser något sådant, det är bara att hoppas att det går bra nu för Marie. Hon klagar på kraftiga smärtor i nacken och vet inte riktigt vad som har hänt, men det positiva är att hon är vid medvetande. Tyvärr har regionen inte resurser att ha en ambulans på banan, men Sundsvalls Sjukhus ligger bara fem minuter härifrån. Läkaren som alltid är på plats var framme vid henne direkt, förklarade Bergsåkers travbanechef Henrik Montin samtidigt som Hafstad Eriksson fördes in i ambulansen med nacken fixerad.

Stalldubbel för Eriksson
Sedan var det favoriter för nästan hela slanten. Fredrik Wallins Feel the Benefit reglerade sina fältet utvändigt om ledaren för Magnus A Djuse medan storebror Mats blåste förbi sina konkurrenter över upploppet bakom en härligt löpsugen M.T.Montpelier.

– Han har verkligen hittat en ny växel och känns fantastiskt fin. Vi har fått ett rejält svar på jänkarvagnen samtidigt som vi ändrat lite i balans och träningsupplägg, det har han svarat bra på. Tanken är att vi siktar mot V75 om allt står rätt till efter det här, mös Magnus Träff om sin pånyttfödde nioåring.

Kvällens tredje jättefavorit Everglo Lemon fick däremot ge sig från ledningen.

– Det är klart att man alltid vill vinna, men jag förstod väl redan efter 400 meter att öppningen skulle sitta i benen på oss. Men skulle jag förlora mot någon så kändes det bra att förlora mot den, kommenterade Anders Eriksson sedan han fått se stallkamraten Global Above All spurta förbi i händerna på Örjan Kihlström.

Utdelningen på V86 landade på 320 562 kronor för åtta rätt. Se även dagens V86 resultat onsdag 25 januari 2023

Robin Johansson, Kanal 75