Summering av V86 onsdag 2 december 2020


Den som väntar på något gott. Timo Nurmos har visat prov på sällsynt tålamod med Win B.Hill. På onsdagskvällen kom en avbetalning.

– Den var värd att vänta på, kommenterade skötaren Julia Rönnqvist efter segern.

Efter att ha ropat in Win B.Hill på auktion i Lexington för 70 000 dollar som ettåring 2013 så valde Timo Nurmos att ha kvar sitt förvärv i USA, i träning hos Åke Svanstedt. Där blev det två starter som tvååring innan en gaffelbandskada satte stopp för drömmarna om världens största treåringslopp Hambletonian. Istället tog Nurmos hem Win B.Hill och väntade. Och väntade. Och väntade.

Fem år hann gå innan hästen gjorde comeback på Romme i fjol. Belastad med 750 000 kronor i tvångsprissumma tvingades han tävla mot hästar med en helt annan rutin, men comebacken slutade i imponerande triumf och efteråt pratade tränaren och ägaren om en häst ”med kapacitet för Elitloppet”. Därpå följde två starter på V75 där hästen svarade för en storstilad prestation efter galopp, men sedan svek som favorit i finalen. Då väntade Nurmos igen.

Ett år senare var det på onsdagskvällen dags för en ny comeback och till skillnad från tidigare valde körande Jorma Kontio ett försiktigt upplägg i rygg på ledande Ara.

Det blev ett genidrag då luckan kom in på upploppet och Win B.Hill växlade till enkel seger.

– Han var nog lite nervös Jorma, han ville nog inte sitta fast med den där, kommenterade skötaren Julia Rönnqvist som inte verkade det minsta överraskad över segern.

– Han har så hög grundkapacitet och han var väl förberedd inför idag. Den var värd att vänta på, fortsätte Rönnqvist som däremot inte ville sia om framtiden.

– Med den här hästen tar man ett jobb och ett lopp i taget, vi får se hur det ser ut imorgon.

Segerchecken på 60 000 kronor var Win B.Hills klart största i karriären. En karriär som varat i sex år och gett lika många starter, varav hälften slutat i seger.

Fem raka för Kontio
För Jorma Kontio var det första steget i ett prydligt hattrick på V86. Reijo Liljendahls Alien Hill kördes resolut till ledningen och gick undan i stor stil inför en nöjd tränare.

– En femstjärnig insats. Det behövs en kusk med över 10 000 segrar för att greja det här, hon är inte så enkel att hantera. 1.11 sista varvet, det är inte så dåligt. Kanske kör vi E3-revanschen i Eskilstuna nästa gång när hon var så här bra, mös Liljendahl.

När Kontio följde upp med att låta Nika reglera motståndet från dödens innebar det inte bara tredje raka på V86 utan femte raka sulkysegern för kvällens kung på Solvalla. Tränar gör estländskan Olga Sehlova som likt sin enda starthäst på svensk mark bröt årets segernolla i en sällsynt välförtjänt viktoria efter otaliga tappra prestationer under säsongen.

Stoskrällar på Bergsåker
Överraskningarna kom på Bergsåker där Daniel Wäjersten och Hunkydory Degato blixtrade till spets från tillägg och la beslag på kvällens största segercheck värd 150 000 kronor i stofinalen av Norrlands Elitserie. Det innebär att Patrik Gidlunds gedigna sjuåring numera kan titulera sig miljonärska.

Den titeln har Ingemar Söderbergs Ellieann haft sedan länge och är därmed förvisad till silverdivisionen, om man vill undvika att starta från många tillägg i Diamantstoet. Nu blev det en spårsnål resa signerad Sofia Frilén när fältets enda sto med fältets enda kvinna visade sig bäst från ledarryggen.

Smög från innerspår gjorde även Christer Nyström bakom Stig H Johansson-tränade Lennart Sjöhammar, som tackade med att spurta hem K50-loppet ATG:s Jubileumspris. Ulf Ohlsson spårade hela vägen med Svante Båths Global Wizard, medan Leif Witasp reglerade äldre konkurrenter utvändigt bakom sin lovande treåring Jacoby Keeper. V86 betalade 377 262 kronor för åtta rätt.

Se även dagens V86 resultat onsdag 2 december 2020

Robin Johansson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.