Summering av V75 lördag 23 november 2019


Andra segern i klassikern Svensk Uppfödningslöpning. För andra gången till ett glatt odds. Per Nordström har specialiserat sig på unga hästar och vann på lördagen det stora tvååringsloppet med överraskningen Revelation.

– Det här är det största jag varit med om i travet, sa hemmatränaren efter segern värd 1,4 miljoner.

På lördagen kördes årets sista klassiker i svenskt trav, Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro. För andra gången hemfördes tvååringarnas största lopp av hemmatränaren Per Nordström. 2012 skrällde stoet Denim Boko från ledningen på ett nytt svenskt rekord.

I årets upplaga var Per Nordströms finalhäst faktiskt i en klass för sig. Spelad till 27 gånger pengarna i vinnarodds tog Revelation karriärens första seger i den femte starten efter ett lopp i tredjeparet utvändigt. Hingsten kom som skjuten ur en kanon genom den sista kurvan och trots en hel del jobb i spåren hade han avgjort i god tid mot ledande andrahandsfavoriten Armani Degato. Per Nordström satt och pekade på vinnaren han hade framför sig efter mål.

– Vilken glädje… man känner en stor tacksamhet till hästen!

Vinnaren av unghästklassikern Revelation är sannerligen ingen billig vem som helst-häst utan sprungen ur Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express första kull. Mamman Monrovia har en väldigt känd son, folkkäre On Track Piraten.

Revelation har fötts upp av Lars Andersson och Roger Karlsson och stod hos Rättvikstränaren Kajsa Frick när den köptes till Nordströms stall av Per Holst.

– Per Holst är en satsande hästägare i vårt stall och han är verkligen värd det här. Underbart för tränare, ägare, skötare och uppfödare naturligtvis! Det var mycket läckert att vinna med Denim Boko 2012 men det här snäppet värre. Förkylningar, skador…ingenting får gå fel för då hamnar man inte här, sa Per Nordström efter segern värd 1,4 miljoner kronor.

”Fanns lite sparat”
Svante Båths betrodde Armani Degato fick öppna 1.09,6 första 500 och första 1000 klockades till 1.12,4 och andrahandsfavoriten var stor i nederlaget. Storfavoriten Global Badman höll till tredjeplatsen efter att ha passerats i den sista kurvan.

– Jag stötte ut Daniels häst för att få en bra rygg att gå i och kände att jag fick mycket tryck i linorna när jag gick ut ett halvt spår. Sedan bara matade han på sista 300 meterna hela vägen hem och det fanns lite sparat också, sa Per Nordström, som drömmer om en bra treåringssäsong med Revelation och så småning om kanske ett derby.

Springer mot Prix d’Amerique
En av Europas bästa hästar sprang av sig lite damm i V75-inledningen. Conrad Lugauer hade mer eller mindre lovat seger i Johan Jacobssons Minne där Campo Bahia som fyraåring hade att hämta in 20 meter på treåringarna.

Efter förlusten som storfavorit i derbyt där hästen inte var helt kurant var det den vanlige glänsaren publiken fick se. 1 100 meter från mål körde Conrad Lugauer till täten och resten blev en ren expeditionsaffär. Campo Bahia matchas mot Prix d’Amerique och testades lite av sin tränare som ville vara säker på att formen satt där den skulle.

”Helt magisk”
Segertiden 1.12,3 över 2 160 meter är ett nytt svenskt rekord för svenskfödda fyraåriga hingstar och valacker med voltstart. Och då vann hästen avstannade.

Lugauer nästa mål med stjärnan är fyraåringsloppet Criterium Continental på Vincennes ett par dagar före jul. Sedan kan det bli tal om en start i Prix d’Amerique.

– Helt magisk var han. Det här var en ännu bättre bekräftelse på formen än jag hade förväntat mig. Campo Bahia får bestämma allt men vi är ju också långt ifrån att ha kvalat in hästen till Prix d’Amerique. Men är allt bra vill vi vara med. Inte för att jag tror att vi direkt kan slå de allra bästa men vi vill prova, sa Jägersrotränaren.

Berghs 22:a i V75
Robert Bergh inkasserade årets 22:a seger på V75 i stall Kapten Kidds gulsvart hästägardress. Fyraårige Imagine Boko var bara bäst i klass II-loppet efter en resa utvändigt ledaren.

Åke Lindblom var favoritspelad med Bordeaux Doc som skruvade upp sig i ledningen vart efter och förlorade på målfoto mot Berghs häst som höll farten samtidigt som favoriten mattades på upploppet.

– Jag vek ner honom i rygg i sista kurvan men då sprang han och var rädd för grussprutet i stället och trivdes bättre med att gå utvändigt, sa Bergh.

”En av de snabbaste jag haft”
Bronsdivisionen var den här gången en uppgörelse över 1640 meter med bilstart och här fick Åke Lindblom revansch efter förlusten med favoriten Bordeaux Doc från V75-2. Chapuy visade kuslig startsnabbhet från fjärdespåret när Lindblom laddade. Första 500 gick efter 1.08,2 och då hade tempot redan dämpats. Efter en långsam bit mitt i loppet höll åttaprocentaren Chapuy undan knappt före storfavoriten Man At Work som kom dykande.

– Han är en av de snabbaste jag haft. Ryan Trot var grym men den här är nästan lika snabb, sa Lindblom

Efter två spetssegrar i guldfinaler under hösten tog det emot för Global Trustworthy som förlorade Meadow Prophets Minne som stor favorit. Jorma Kontio fick dämpa tempot till 1.12 första rundan men blev ändå ett enkelt byte för Velvet Gio som på nytt vann ett lopp i gulddivisionen för Ulf Ohlsson och tränare Magnus Dahlén. Femåringen var mycket tuff då han spurtade hem segern från kön.

Hemmaseger blev det i V75-3 (klass I) där startraske Erik Adielsson prickade starten från springspåret med Lars I Nilssons Franklin Face och spårade till mål. Peter Ingves rundade av med en enkel spetsseger i silverdivisionen med Petri Puros Martin de Bos. Sju rätt på V75 belönades med 174 828 kronor till 229 vinnande system.

Se även dagens V75 resultat lördag 23 november 2019

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.