Summering av V75 lördag 1 augusti 2020


Förväntningarna har varit stora. I Ego Boys Minne i Rättvik slog den gamle unghäststjärnan Diamanten till med sin första seger på två år.

– Det har inte riktigt stämt för honom men i dag hade jag verkligen känslan att det var läge för seger, sa Erik Adielsson efter att ha kört banrekord i Ego Boys Minne i Rättvik med sjuåringen som tränas av Stig H Johansson.

I juli som femåring spårade Diamanten och Erik Adielsson varje meter i 800 000-kronorsloppet Ulf Thoresen International i Jarlsberg i Norge. Stig H Johansson hade fått överta hästen efter ett par mycket framgångsrika inledande säsonger hos Robert Bergh.

Efter storsegern i Norge 2018 har det mest handlat om skador och stolpe ut för Diamanten. Ända till lördagen. Enligt Stig H Johansson har sjuåringen tränat förbättrat nästan hela året men inte fått till det i loppen. Nu satte man på en jänkarvagn för första gången och tog sikte på ledningen. Diamanten formligen flög till spets från fjärdespåret och segern blev säker på ett nytt banrekord i Rättvik. Segertiden 1.09,8 i Ego Boys Minne var även ett nytt rekord för hockeyhästen Diamanten som ägs av Peter och Kent Forsberg,

– Det här var roligt för Sara som sköter, roligt för Stig som haft hästen i bra skick länge men haft stolpe ut med lite spår och löpningsförlopp – och så klart roligt för ägarna som suttit still i båten, summerade Erik Adielsson.

Favoritseger i Sommartravets final
Banan i Rättvik var mycket snabb och personalen fick en hel del beröm av de aktiva. I Sommartravets final följde Daniel Redéns italienare Vae Victis Club följde upp förra lördagens seger i Sverige-debuten i Bollnäs med en ny seger. I loppet för hästarna som samlat ihop mest startpoäng under juli såg Örjan Kihlström till att skaffa sig ett bra slagläge direkt från tillägg. Redan efter ett halvvarv sågs ekipaget i andraparet utvändigt och resten blev en ren expeditionsaffär i loppet med 300 000 kronor i förstapris.

Varvet från mål kördes Vae Victis Club fram utvändigt ledaren och i sista kurvan skaffade man sig ett säkert grepp om händelserna och italienaren såg faktiskt inte allt för ansträngd ut på tiden 1.12,3 över 2660 meter volt.

– Det är en väldigt maffig häst som det finns en otrolig utveckling i. Jag brukar inte starta så tätt som en vecka emellan men det var en så bra uppgift för honom och det kändes rätt, sade Daniel Redén.

Tapperhetsmedaljen till Mattias Djuses sto Racing Brodda som stod 20 meter efter vinnaren och var otroligt bra som tvåa på tiden 1.11,9!

Dubbel till Stenströmer
Första häst i klass I-försöket blev tioprocentaren Vien Ici. Ulf Stenströmer tränar sexåringen som segrade i travets elitserie i Östersund i början av juni och har tjänat pengar i tre starter i V75 i sommar. Det blev en vildsint öppning där The Bald Eagle fick försvara sig mot Jackson Avery och första 500 meterna klockades till 1.07,0! Ulf Ohlsson kunde lugnt glida med där bakom med Vien Ici och var mån om att försvara positionen utvändigt ledaren. Vien Ici ruskade bara på sig vid upploppets början och klev undan med några lätta längder. Segertiden skrevs till 1.12,2 över 2140 meter, autostart.

– Han var inte inblandad i öppningen och vi fick hjälp med tempot. Men insatsen som sådan var grymt bra, sammanfattade Ulf Ohlsson.

Ulf Stenströmer vann dubbelt på V75. I Jim Fricks Minne – silverdivisionen – var det dags igen med åttaårige Flash Håleryd som Ulf Ohlsson fick ledningen gratis med efter 500 meter när ledarhästen galopperade. Efter 1.13,0 första rundan höll överraskningen Flash Håleryd (sex procent) undan knappt före Aron Palema som fick lucka från rygg ledaren. Segertiden 1.11,4 över medeldistansen. Minnesloppet för Jim Frick kommer att permanentas på Fricks hemmabana efter travlegendarens död förra helgen.

– Det var ingen bluffseger med någon av dem och Flash var ju enorm. Det är stort att få vinna det här loppet. Jim Frick betydde mycket för alla oss i sporten vågar jag påstå, sade Ulf Stenströmer.

Några huvuden högre
Våler Nikolai var favorit i kallblodsloppet Dalatravets Femåringselit trots 60 meters tillägg. Björn Goop gled igenom hur enkelt som helst och kunde tidigt köra fram utvändigt med Öystein Tjomslands femåring och var några huvuden högre än konkurrenterna. Värsta hotet mot favoriten var Lome Storm som tidigt galopperade bort sig för Robert Bergh. Spetsstriden uteblev i bronsdivisionen då Robert Bergh körde galopp med Van Gogh Z.S. från innerspåret efter att ha försökt ladda i starten. Något som gynnade Björn Goop bakom egentränade Jackpot Vrijthout som lugnt och metodiskt kunde leda loppet runt om i andra segern i fjärde försöket i Sverige för hästen från Belgien.

Ett tolftespår hindrade inte Torbjörn Jansson från att vinna ett händelserikt klass II-försök med Enge Eros. Lars-Ove Forslund från Gävle tränar fyraåringen. Utdelningen på V75 i Rättvik blev moderata 23 958 kronor för sju rätt.

Se även dagens V75 resultat lördag 1 augusti 2020

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.