Patrik Fernlund inför V64 fredag 11 september 2020


Färska i de största sammanhangen. Det kan man säga om Stall Philip där Jasmine Ising och Patrik Fernlund står bakom stallpseudonymen. På fredag ska stallet försöka kvala in en häst till vardera Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks.

– Oskar J Andersson var helt lyrisk efter målgång med Ferox Brick förra onsdagen, berättar Fernlund.

Det är bråda dagar i Stall Philip och tittar man på startanmälda hästar på travsport.se förstår man varför. Talanger som Hefner Am, Ferox Brick, Ester Wibb och Borups Tornado kommer nämligen ut på banan inom loppet av en vecka.

– Det är ju denna period på året som man vill ha igång de bästa hästarna och det känns som att det är stora uppgifter varje gång man anmäler en häst i dessa dagar, säger Patrik.

Innan onsdagskvällens tävlingar på Solvalla har stallet kört in över 1,5 miljon hittills i år och därmed har man redan i början av september mer än tredubblat fjolårets siffror.

– Stallformen har varit jämn hela året och de allra flesta har levererat det man hoppats. Det är ju Jasmine som utan tvekan är den viktigaste kuggen i teamet och hon gör ett fantastiskt jobb, men jag tycker att vi fått till en bra helhet på alla fronter, berättar Patrik.

”I grevens tid”
Ferox Brick har varit en snackhäst ända sedan början av året och han har också visat skyhögt kunnande när han fungerat.

– Hästen inledde ju karriären bra, men tappade travet mer och mer under säsongen. Efter E3-kvalen i Örebro i juni tog vi honom till veterinären varpå han röntgades. Då hittades en lös benbit i vänster has vilken plockades bort.

– Det var verkligen i grevens tid vi fick det ingreppet gjort. Hade det gått en vecka till hade vi nog inte stått på startlinjen på fredag, berättar Patrik.

”Som en ny häst”
För bara ett gäng veckor sedan såg det alltså mörkt ut gällande kriteriekval, men efter förra veckans genomkörare är det betydligt spänstigare mungipor i stallet utanför Enköping.

– Ferox hade bara gått intervaller i 1.40-tempo inför comebacken och vi visste inte riktigt var vi hade honom formmässigt, men vi var tvungna att ge honom ett lopp i kroppen om han skulle ut här.

– Jag har dock värmt honom i nästan samtliga starter och kände redan inför loppet att operationen hade slagit väl ut. Han kändes i princip som en ny häst, informerar Fernlund.

Upplägget i loppet blev av naturliga skäl försiktigt med en resa på innerspår en bit bak, men resultatet var inte det viktiga den gången från ett svårt tolftespår bakom bilen.

– Vi kan väl kalla det en mersmakande comeback. Oskar J Andersson var nämligen helt lyrisk efter loppet och hästen visade verkligen att han är tillbaka.

– Styrkan har Ferox alltid haft med sig, men däremot har hans aktion satt en del käppar i hjulet. Nu hade han även denna med sig och det känns verkligen på topp inför fredagen, berättar ena halvan av tränarparet.

”Stor tro på honom”
Frånvaron under sommaren har givetvis gjort att Ferox Brick inte fått springa på sig lika mycket hårdhet som några av sina kullkamrater, men Patrik tänker i positiva banor.

– Givetvis vet jag inte om han har den hårdhet som krävs för att slå de bästa nu, men det tror jag verkligen och vi har en väldigt stor tro på honom inför fredagen. Dessutom kan hårt tävlande på snabba sommarbanor givetvis också slita på hästarna och det har ju vi åtminstone ”sluppit”. Vi får se om det är en för- eller nackdel, funderar Fernlund.

Spetskörning bokad
Med bara ett lopp i kroppen efter frånvaro funderar säkerligen många på det taktiska upplägget, men på den punkten är Patrik glasklar.

– Man får inte speciellt många chanser i ett stort lopp som detta med denna typ av häst. Med våra mått mätt är han en superhäst med alla förutsättningar för att bli en kanon senare i karriären. Faktum är att han springer åttor runt våra övriga treåringar som ändå också levererat på en hög nivå.

– Mot bakgrund av detta finns det ingenting att tveka på rent taktiskt. Vi har fått ett bra läge bakom bilen och kan dessutom väga in att han fått en perfekt genomkörare i kroppen, att intrycket den gången var strålande och att Oskar var så otroligt nöjd med hur hästen kändes efter loppet, berättar travprofilen.

Det låter allt mer som att man siktar mot ledningen, men frågan är om Ferox Brick har den startsnabbhet som krävs för att hitta dit. Inte heller där tvekar tränaren.

– Jag testade bland annat hästen i en bilprovstart i Gävle i maj och då var känslan att han kan öppna över medel. Det har han också gjort i lopp i klent trav, men detta hoppas vi är ett minne blott efter operationen och jag räknar med att han kliver iväg snabbt.

– Vi sätter dessutom på ett par can’t see back-muffar för första gången för att bättra på startsnabbheten ytterligare och jag tror på ledningen.

– Kommer han dit finns det inte på världskartan att Oskar släpper. Man får inte allt för många chanser i denna typ av lopp med en sådan superhäst och då förlåter man inte sig själv om man sitter och halvkör. Det får bära eller brista på fredag och konkurrenterna får vara bra om de ska slå honom i spets, säger Patrik med emfas.

”Hack i skivan”
Utöver kriteriekvalen ska stallet dessutom prova att kvala in Ester Wibb till Oaks, men där är tongångarna inte riktigt på samma höga nivå.

– Vi ställde medvetet av henne efter E3 Consolation och gav henne två veckors vila därefter. Sedan tog vi en period med tung träning innan vi lättat upp denna på sistone, men för två veckor sedan fick vi ett hack i skivan när hon drog på sig en lättare sjukdom.

– Sjukdomen i sig gick snabbt över och påverkade nog inte formen, men den gjorde att vi var tvungna att stå över en tilltänkt start och därför går hon ut här utan lopp i kroppen. Därmed är hon inte optimalt förberedd och med tanke på hennes storlek hade ett lopp innanför västen varit att föredra. Nu har jag ingen superfeeling för att toppformen sitter där, säger Patrik.

”Mer chansartat upplägg”
Därmed låter det inte som att man kan få två hästar till start under sista helgen i september, men då kastar Fernlund in en brasklapp.

– Alltså med toppform hade jag haft bra feeling även för henne. Hon har ju visat sig besitta en makalös avslutning vilken hon inte minst visade prov på i Örebro i juni.

– Totalt sett tycker jag att hon är snäppet under de bästa i kullen, men den fart hon har gör att hon ändå inte kan räknas ut. Det blir dock ett betydligt mer chansartat upplägg med henne än med Ferox Brick.

– Dessutom har vi ju Breeders’ Crown kvar att sikta mot för hennes del när den här sjukdomsslängen gjorde att vi fick ändra om i schemat varför vi får ytterligare en chans om det inte riktigt skulle klaffa denna gång. Till BC-semifinalerna är hon dessutom redan inkvalad då hon var tvåa i ett försök på Färjestad i april, berättar Patrik.

Som relativt färsk i dessa sammanhang är det givetvis en påfrestning kort inpå stora lopp som dessa då det finns så mycket som kan gå snett med hästarna.

– Man sitter ju på nålar mer eller mindre hela tiden. Det finns så mycket som kan gå snett och det räcker med ett tramp i hagen för att man ska vara tvungen att stryka.

– Det går dock inte att styra över fullt ut över dessa bitar. Det viktigaste av allt är trots allt givetvis att man måste låta hästarna vara just hästar. Vi kan inte linda in dem i bomull och som tur är får man oftast nya chanser om något skulle gå snett, avslutar Patrik.

Just denna gång låter det dock verkligen som att Patrik och Jasmine vill ta chansen när den bjuds och man har definitivt förutsättningarna för att lyckas på sin sida.

Robin Malmgren, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.