Travprofilen Jim Frick död


Jim Frick, en av landets genom tiderna främsta travtränare, har gått bort vid en ålder av 68 år. ”Jim Frick har lämnat oss” skriver Svensk Travsport i ett pressmedddelande.

Svensk Travsport skriver:
Under lördagen kom beskedet att Jim Frick, 68 år, lämnat oss. En av travsportens allra största har därmed somnat in, då Jim till slut förlorade kampen mot prostatacancer. Våra tankar går närmast till Jim Fricks familj.

Jim Fricks storhet kan mätas på många sätt. Hur man än mäter var han en av de allra största. Han är t ex en av åtta svenskar som vunnit över 5 000 segrar. Han är en av sex kuskar med över 50 championat. Men han är ensam om att ha vunnit EM för kuskar. Det har ingen annan svensk klarat förutom Jim! Och han var segerrikaste svenske kusken under fyra år.

Hans meriter som tränare ska inte glömmas bort – då han vann över 3 000 tränarsegrar. Jim var, även där, en av de bästa i Sverige. Hans största seger kom med Frej Nalan i Svenskt Travderby 1989.

51 banchampionat
Jim Frick, bagarsonen från Rättvik, gjorde en härlig resa inom sporten. Läromästare var Folke Lisell, Ingemar Olofsson, Göran Claesson och Olle Goop. Jim själv var tränare först i Rättvik men sedan på Solvalla. Frick vann de flesta storloppen på Solvalla men han reste också flitigt och samlade segar och championat på hög. Totalt blev det 51 championat (flest segrar under ett år på en bana). Bara i Gävle vann han 26 stycken. På Romme tog han 19 och hemma i Rättvik sex championat.

Jim var ständigt i farten. En av de flitigaste och givetvis en av de som vann mest lopp på lördagarna. Storloppen var inga undantag. På Jägersro vann han de två klassiska loppen – Svensk Uppfödningslöpning 1981 med Keba Way och Svenskt Travderby med Frej Nalan 1989.

Lägg därtill E3, Svenskt Travoaks, Sprintermästaren, Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal om vi ska nämna några av segrarna i unghästloppen. I loppen för äldre hästar segerdefilerade Jim i Harper Hanovers lopp, Sweden Cup och Svenskt Mästerskap. Samt en räcka storlopp utomlands, speciellt under 90-talet. Kallblod behärskade han också. Under en period var Verner och Jim det bästa ekipaget i kallblodsloppen. Verner som under tre år utsågs till Årets kallblod. Ekipaget vann bland annat Elitkampen 1992. Sedan 2012 är loppet omdöpt till Elitkampen – Jim Fricks lopp.

Över 5000 segrar
Tidiga segerhästar vi minns är till exempel Narold Scotch, Hasse Bunter, Tias Bunter, Some Lawyer, Vulcan och Tessa Hoff. Vidare förknippar vi honom med First Lavec, Running Sea, Abbey Rozz, Savas Hanover, Com Hector, Noble Mon, Lemoyne Square, Colorado I.T., Aces Noble. Med de tre senare körde Jim världsrekord!

Förutom tävlingsmeriterna på banan med över 5 000 kusksegrar och över 3 000 tränarsegrar har Jim också varit en faktor att räkna med vid sidan av banan. Jim var ordförande i Travtränarnas Riksförbund (TR) och han mottog Travtränarnas Riksförbunds hedersnål i guld 2011. Han utsågs även till Travets Hedersambassadör 2012. Tidigare i år valdes han in i Hall Of Fame – Travets Storheter.

Fakta Jim Frick:

  • Född: 6 november 1951
  • Antal tränarsegrar: 3 187
  • Antal kusksegrar: 5 002
  • Första segern: Dirigent 7 februari 1971 i Gävle
  • Antal kuskchampionat: 51 (Gävle 26, Romme 19, Rättvik 6)
  • Allsvensk kuskchampion: 1978, 1979, 1985 och 1986
  • Svenska rekord som kusk: 24 (åren 1990 – 2008)
  • Svenska rekord som tränare: 10 (åren 1994 – 2009)

Svensk Travsport

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.