Sverige kan förbjuda jänkarvagnar i voltstart


En stor regeländring är aktuell i svenska travlopp från 1 juni. Ett förslag att förbjuda jänkarvagnar i lopp med voltstart ska tas upp av Reglementskommittén och därefter av Svensk Travsports styrelse kommande månad. Förslaget har stöd från tränarnas och kuskarnas organisationer STaR, BTR och TR.

En orsak till förslaget till regeländring är olycksrisken. En jänkarvagn behöver extra plats i volten och bland annat toppkusken Ulf Ohlsson, som leder den Allsvenska kuskligan, var kritisk till jänkarvagn i voltstart efter en olycka härom veckan. Intresseorganisationerna Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR), B-tränarnas Riksförbund (BTR) och Travtränarnas Riksförbund (TR) står bakom förslaget.

På svensk travsports hemsida skriver förbundet att statistik visar att de svenska tränarna sällan använder jänkarvagn när det handlar om voltstartslopp. Under perioden april 2020 till mars 2021 användes jänkarvagn av 1 195 av 40 239 startande hästar (3 procent). I autostart användes jänkarvagn av 9 781 av 51 015 hästar (19,2 procent).

Travförbundet skriver vidare att det visar med all tydlighet att tränarna anser att jänkarvagnens nackdelar överväger fördelarna när det handlar om voltstart.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.