Susanne H Osterling vann Dam-SM för andra gången


Susanne H Osterling kunde titulera sig svensk mästarinna för andra gången i karriären då Dam-SM avgjordes i Gävle på fredagskvällen. Travtränaren från Örnsköldsvik har vunnit många lopp med hästar tränade av Robert Bergh och nu blev det en fullträff med sjuårige segermaskinen Caligula.

385 segrar på nästan 4800 körda lopp är facit för Susanne H Osterling med licens på Solänget. Segrar i damlopp har blivit något av Osterlings signum. I Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp på Axevalla har det exempelvis blivit fem inteckningar under åren, varav tre med hästar tränade av Robert Bergh. På fredagskvällen fick Susanne återigen chansen med en häst från Åbytränarens stall. Det slutade med en andra inteckning i Dam-SM, nu med sjuårige valacken Caligula.

Osterling styrde resolut till ledningen efter 600 meter i en öppning i trakterna av 1.10,0. Emilia Leo kom därefter upp på utsidan med spelfavoriten Vine Vision. Favoriten låg på en del under loppet och Caligula svarade för en mycket stark insats. Tvåa slutade B.W.L. Ruthless med Bodentravets Hanna Olofsson i sulkyn som fick lucka från tredjeparet invändigt.

– Det blev en väl tuff körning tyckte jag. Det är en fantastiskt fin häst men det är ju alltid så att man börjar tveka om man kört undan lite för tidigt. Men han höll fantastiskt bra och vann trots allt enkelt, sa Susanne Osterling, som tog sin första seger i loppet 2014 med Marcus Savin-tränade Saxo Holmsminde.

Caligula ägs av Ecurie Etoile Sweden HB i Sundsvall. Segern i Dam-SM var hästens nionde i karriärens 13:e start. Segertiden skrevs till 1.12,8 över 2140 meter med bilstart.

– Jag har fått chansen att köra många fina hästar åt Bergh i många damlopp och det är jag otroligt tacksam för. Det har lyckts bra, sade Susanne Osterling som körde i Ecurie Etoiles ägardress.

Upplagt för Insider’n
V64:ans fjärde avdelning avgjordes över 1 140 meter. Alltså halvvarvet kortare än vanliga sprinterlopp. Hemmatränaren Olle Alséns smått kultförklarade häst M.T.Insider gjorde som han brukar och tog ledningen på några steg. Gävletravets ”Supersprinten” blev sedan en munsbit för nioåringen, känd för sina två segrar i 640-metersloppet under elitloppssöndagen på Solvalla.

– Han är ju så enormt explosiv från start. De gånger han stått på benen tror jag inte att han förlorat ledningen från framspår, sa Olle Alsén om V64-omgångens största favorit, spelad på 70 procent av kupongerna.

Guldet till Djuse
Även ett försök och final-lopp stod på programmet på fredagskvällen. Damklubbens Guldlopp med 100 000 kronor till vinnaren vanns av Moschino Degato med sin tränare Mattias Djuse i sulkyn. Försöksloppen var två till antalet med annorlunda ”tänk” i förutsättningarna. Det handlade om lopp med hästar körda av kvinnliga kuskar, och vice versa, hingstar körda av manliga diton. Kajsa Frick och Markus B Svedberg-tränade Frequency Am vann ett av försöken. Moschino Degato vann det andra loppet och gick i mål med mycket krafter sparade och spelades till storfavorit i finalen.

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.