Hon var tvåa i Drottning Silvias Pokal och nu imponerande hon i uttagningsloppet till Stochampionatet. Deborah S.H gjorde ett ruggigt intryck och kan ge Fredrik Persson hans tredje tränarseger i det största loppet för landets fyraåriga ston nästa helg.

– Jag tycker att hon såg fantastiskt fin ut. Formen är i stigande och hon kan hamna bland stjärnorna hon med, sa Fredrik Persson.

– Hon var väldigt lugn och flegmatisk men ju närmare mål vi kom ju mer fick jag att köra med, sa segerkusken Thomas Uhrberg.

Under fredagskvällen körde det sex uttagningslopp till Stochampionatet på Axevalla. De två främsta från varje försök gick vidare till finalen nästkommande söndag, och där väntar 2,4 miljoner kronor till vinnaren. Vi fick se flera övertygande insatser och fina prestationer, men frågan är om inte intrycket på Deborah S.H. var det vassaste.

Det fyraåriga stoet från Kalmar, som tränas av Fredrik Persson, har hela tiden tillhört kulltoppen. Hon var tvåa i Drottning Silvias Pokal bakom Chebba Mil, och nästa söndag kan hon mycket väl ge Fredrik Persson hans tredje tränarseger i Stochampionatet. Han har tidigare vunnit det stora loppet med Viola Silas 2010 och med Ultra Bright.

– Jag tycker att hon såg fantastiskt fin ut. Lugn och harmonisk och gick i mål med sparade krafter. Det kommer att behövas om en vecka. Jag tycker att jag har en häst som duger i Stochampionatet. Formen är i stigande och hon kan hamna bland stjärnorna hon med, sa Fredrik Persson.

– Hon var väldigt lugn och flegmatisk men ju närmare mål vi kom ju mer fick jag att köra med. Det är en ultratalang som är både stark och snabb. Hon kändes jättefin och det var inga problem idag, sa Thomas Uhrberg.

Tungt favoritfall inledde
Megafavoriten Lara Boko föll tungt i det första uttagningsloppet. Stoet såg jättefin ut och öppnade snabbt till ledningen. Hon fick sedan bestämma tempot och Mika Forss körde långsamt framme i täten. Allt såg klappat och klart ut fram till upploppet då Global Collection och Mats E Djuse kom farande. Lara Boko hade inget svar mot det Fredrik Wallin-tränade stoet som överraskande tog sig förbi relativt enkelt till slut. Lara Boko klar tvåa och den här duon var långt före de övriga.

– Magiskt, helt fantastiskt. Det är otroligt kul att sätta dom i iordning till det här och att allt fungerar. Hon visade kunnande redan förra året men det var lite småstrul, sa Fredrik Wallin som tidigare har vunnit Stochampionatet med Activated.

Mika Forss bakom jättefavoriten Lara Boko sa följande efter loppet.

– Det var ett lite konstigt lopp att köra. Hon var ensam där framme nästan hela tiden. Sedan kom det en häst jättefort. Det var årets andra start och jag var nöjd med hästen. Banan var sämre än senast. Jag körde kanske lite för lugnt men finalplatsen är klar, sa Mika Forss.

Dubbelseger till Kihlström och Redén
Daniel Redén fick med två hästar till finalen och dessa var de båda försöksvinnarna Glamorous Rain och Felicia Zet. Glamorous Rain vann säkert från ledningen före en tapper Great Skills som blev tvåa efter en tung resa, via tredjespår och dödens.

– Det var jättebra och såg fint ut. Jag är nöjd. Vi har sparat rycktussarna och bajken, sa Daniel Redén.

När det gäller Felicia Zet hade hon inte startat sedan november förra året. Men någon ringrost syntes sannerligen inte, även om hon profiterade på ett våldsamt tempo framme i täten. Favoriten Isabelle Cash inledde via tredjespår runt första sväng och kom till ledningen efter ett drygt halvvarv, där första 500 metrarna travades efter 1.10. Sedan kom Kashmir River bombande för Petter Lundberg och tryckte på stenhårt.

Erik Adielsson fann det för gott att släppa med Isabelle Cash, när första varvet travades efter 1.10,9. Kashmir River höll strålande och var oerhört stor i nederlaget vid andraplatsen. Men när Örjan Kilström lyfte ut Felicia Zet till anfall så hade hon torrast spurtkrut över upploppet. En mycket rejäl insats av Felicia Zet som var ute i spåren på slutvarvet och comebacken var rent strålande.

En betydligt behagligare färd i ledningen fick Imhatra Am då hon fick bestämma tempot i täten efter att ha nått dit efter rett drygt halvvarv. Chatty Kronos utmanade över upploppet men Imhatra Am sträckte på sig och gick undan säkert. En stark prestation då hon så sent som förra veckan var tvåa i finalen av Stosprintern efter att ha vunnit sitt försök. Tränar gör Stefan Melander och i sulkyn satt Mats E Djuse.

– Hon är tuff och rejäl och nu var det bara åtta dagar emellan starterna. Det kändes skönt att komma till ledningen och ta det lugnt, och bara köra till slut. Hon hade lite krafter kvar och fick känna på distansen. Hon kändes nästan lite brydd att hon skulle springa ett varv till, då hon ju är uppvuxen med 1600 meter i USA, sa Mats E Djuse.

A Perfect Face var bara bäst
A Perfect Face var bara bäst för sin tränare Adrian Kolgjini i det sjätte och sista uttagningsloppet. Han sände tidigt fram sin häst från köposition till utvändigt om ledande Ninepoints Candy. A Perfect Face kopplade enkelt greppet på upploppet och klev ifrån till en imponerande seger. Vinnartiden blev 1.14,/2640a och med till final även Ninepoints Candy som höll till andraplatsen.

– Hon fick lägga en väldigt lång speed, det var sex, sju hästar i andraspår och det kostar att ta sig förbi alla i ett långt lopp. Jag tycker att jag har hästen i väldigt fin författning och tror att hon ska vara med och göra upp om det nästa helg. Vi har skorna kvar på henne som vi ska rycka och lite andra finslipande grejer, sa Adrian Kolgjini.

Startlista Stochampionatet 2022 (2 640 m / auto)
1) Felicia Zet – Daniel Redén
2) Global Collection – Fredrik Wallin
3) A Perfect Face – Adrian Kolgjini
4) Deborah S.H. – Fredrik Persson
5) Glamorous Rain – Daniel Redén
6) Great Skills – Daniel Wäjersten
7) Lara Boko – Timo Nurmos
8) Rihanna W.I. – Timo Nurmos
9) Imhatra Am – Stefan Melander
10) Chatty Kronos – Jerry Riordan
11) Kashmir River – Björn Röcklinger
12) Ninepoints Candy – Jörgen Westholm

Michael Carlsson, Kanal 75