Skräcken ser inte ut som andra hästar


Fölet som drogs ut såg inte ut som andra. Travamatören Jessica Lindgren från Skellefteå gav hästen namnet Skräcken på grund av den ovanliga färgen. Tävlingsdebuten nu i mars slutade i skräckblandad förtjusning.

– Jag hade tiden 1.23 kortare bitar på gps:n – inte klokt så bra av ett treårigt kallblod!

I augusti 2014 skrällvann Jessica Lindgren Derbystoet i Östersund med Bodbäckssiv. ”Siv” var hästen stallet väntat på i alla år. Efter att ha tjänat 1,3 miljoner kronor som tävlingshäst fick hon bli mamma och i april 2018 kom då underverket. Sivs förstfödde. Små föl betraktas alltid som små underverk. Den här gången hade naturen ställt det lite extra annorlunda.

– Allt var bara vitt, vitt, vitt när vi drog ut honom. Så det blev en liten chock, säger Jessica Lindgren från byn Kåge strax norr om Skellefteå.

Med pappan Tekno Odins svarta färg och med en mamma som registrerats som mörkbrun trodde Jessica Lindgren på en avkomma åt det svartbruna hållet.

– Någonting med vita strumpor och en bläs. Men så blev det inte.

Att nykomlingen i stallet skulle väcka uppseende på travbanorna förstod hon. För att ytterligare späda på det där fick den lille namnet Skräcken. Fölet hade liksom en aura runt omkring sig – de andra hästarna i stallet började reagera på fölets utseende nästan på en gång.

– Man märker att andra hästar tittar på honom när man är inne på en bana. Hemma i byn har det också hänt att vi mött ridhästar som rent kasta och vänt och farit åt andra hållet när de fått syn på Skräcken.

Tävlingsdebut i dur
Skräcken var det första tvååriga kallblodet från 2018 års kull att gå premielopp under två minuter på hemmabanan i Skellefteå i mars förra året. Söndagen 7 mars 2021 var det dags för det första tävlingsloppet.

Det var första gången Skräcken sprang på någonting annat än is och Jessica Lindgren tog det medvetet lugnt från start på Umåkers hårda grusbana. En lång bit före övriga ekipage duellerade Dannerotränaren Stefan Edin och Hagmyrens Jan-Olov Persson. Edins treåriga sto Bato Tösen blev en mycket uppmärksammad vinnare på topptiden 1.30,3 över 2140 meter.

”Inte klokt så bra”
Skräcken från Kåge – som inte alls tränats för att bli en tidig talang – fullföljde mycket bra till en tredjeplats och gick stadigt när väl kusken började köra på honom under slutrundan.

Jessica Lindgren var lycklig efter målgången. Skräcken inte bara ser märkvärdig ut – trava kan han också.

– Han hade ju aldrig sprungit på ett sånt här stummare grusunderlag tidigare och gjorde det jättebra. Jag hade 1.23 kortare bitar på gps:n – inte klokt så bra av ett treårigt kallblod. Dagen efter var han väl lite mentalt trött efter alla nya intryck på Umåker och låg mycket i sitt hus och bara tog igen sig. Nu är det fullt ös igen på han och hans polare som springer i full fart fram och tillbaka i hagen. Om allt är bra får han kanske gå ut i ett lopp i Boden i början av april, säger hon.

Derbystovinnaren Bodbäckssivs förstfödde är anmäld till så väl kriteriet som derbyt i Sverige.

– Det är klart att man hoppas att han kunna häva sig i klassikerna.

Skräcken – en sabino
I registren står Skräcken registrerad som ”röd skäck”. Jessica håller inte med om riktigheten.

– Han har ju inga skäckanlag alls. Han är vad man kallar sabino. Men i Svensk Travsports register står att röd skäck. När jag ringde dem och ifrågasatte det där fick jag till svar fick jag att ingen vet att vad sabino är och att man skrev röd skäck bara för att det skulle bli så enkelt som möjligt.

Både pappan och mamman är stickelhåriga. På sonen slog genen till ordentligt. Det blev en vit skräck.

– Han verkar vara både stark och snabb. Det är klart att vi hoppas att han ska bli riktigt bra!

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.