Melander matchar än en gång mot kallblodseliten


Månprinsens arvtagare Månlykke A.M. står inför sin första riktiga säsong i eliten. Gunnar Melander tycker att det känns spännande.

– Många av de bästa kallbloden har ju börjat bli till åren så det är klart att vi har förhoppningar om att vi ska kunna slå dem!

I augusti förra året tog 73-årige Gunnar Melander hem sitt elfte SM som tränare. Han satt själv bakom Månlykke A.M. och mös. Inför förra säsongen hade travnestorn på känn att den nya hästen i stallet – blott sex år gammal – kunde bli riktigt bra.

Men fullt så bra att den kunde leka hem ett SM samma år som favoritspelad – nej så långt gick han aldrig i tankarna. Månprinsen A.M. är död och nu är det dags för sonen att över och visa vad han kan. Månlykke A.M. är kallblodskungens överlägset bästa avkomma. Med bara sex hästar på träningslistan är tillvaron lugnare. Ändå har Melander inte lämnat den riktiga hetluften ännu.

– Jag jobbar på övertid brukar jag säga men jag kommer inte att skynda på nu i alla fall bara för att jag fått en sådan här individ utan jag tänker ju på hästen i första hand, säger Gunnar Melander.

2021 hoppar man över kallblodens eget elitlopp Elitkampen på Solvalla. Tränaren är mycket bestämd med att det blir så.

– Visst kan ha bli en bra sprinter. Men det är hans första riktiga säsong i eliten och det vore orätt att utsätta hästen för någon tokkörning så där direkt på våren mot de allra bästa.

Årets kallblod med råge
Med 73 procent (!) av rösterna blev Månlykke A.M. framröstad till Årets Kallblod 2020 av hästsportjournalisterna. Den sexårige hingstens seger i Svenskt Mästerskap på Bergsåker blev tungan på vägen. Månlykke gjorde det dock bra i övrigt också och sprang totalt in 740 000 kronor på åtta starter 2020 för ägarna Sjösläntens Konsult & Fastighets AB. I år kommer han att ställas mot tungviktarna med elvaårige Odd Herakles i spetsen.

– Många av de bästa har ju börjat bli till åren och vi måste ju tro på att det ska gå att slå dem även om vi vet att det är tufft. Men jag har ju en fin häst som är stark och rejäl och han visade i SM att han kan gå en speed mitt i loppet och klara sig ändå.

– Han är ganska snabb om man kastar i väg honom men just i SM ville jag ändå bara köra till slut. Tänkte att med de där ”Djuse-pojkarna” (ungdomarna Mats och Magnus) med i loppet ska jag inte ge mig in i någon tokkörning! säger Gunnar Melander och skrattar till.

Årsdebuterar i mars
Månlykke A.M. ställdes enligt Melander av när hästen var som bäst där i slutet av september i fjol. Man ligger bra till i vinterträningen. Sjuåringen tränas tufft sedan en period tillbaka och en tänkt dag för årsdebut finns inringad i kalendern.

– Vi vill vara med tisdag 16 mars i ett försök till Dubbel-cupen i Gävle. Om det går bra där är det final på Romme i början av april. Vi tar det därifrån.

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.