Cupfotboll på Europatipset
Onsdag 23 januari 2019

Månprinsen A.M. på väg mot Elitkampen 2014

Månprinsen A.M.

Dannerotränaren Gunnar Melander vill matcha mot kallblodens elitlopp i maj med SM-vinnaren Månprinsen A.M. Men det finns inte uppgifter på vägen dit tycker han.

– Det är väldigt ledsamt att de inte skriver ut fler snabblopp i landet. Hästen känns fin men har inte fått starta än i år på grund av det här. Jag vet snart inte vad vi ska hitta på.

Med sina 2,4 miljoner kronor intjänat och alla starka insatser under fjolåret bakom sig är Månprinsen A.M. etablerad som ett av landets bästa kallblod. Elitkampen på Solvalla under elitloppshelgen är en uppgift tränaren är sugen på i år. SM-vinnaren från i augusti står dock fortfarande i stallet. Träna har han fått göra. Med tävlandet är det sämre. Senaste loppet Månprinsen A.M. deltog i var V75 i Gävle 23 november, ett lopp som slutade med seger.

– Jag vill kunna få matcha mot Elitkampen i maj – men det finns ju inga snabblopp! Jag klagar inte ofta men nu måste jag säga att jag är mycket besviken på dem som skriver ut loppen i landet, säger Gunnar Melander.
Med snabblopp menas lopp för den högsta klassen där alla hästar står lika start. Tilläggsloppen där Månprinsen A.M. förväntas stå 20 och 40 meter känns inte heta menar Dannerotränaren.

– Det finns nästan bara sådana där flerklasslopp med 40 meters tillägg och liknande. Och de kan glömma att jag låter honom starta där och att vi ska ha en massa hästar i vägen framför oss. Det måste väl finnas en hel del snabbloppare i Sverige. Även om det bara kommer tio till start så blir det ju fina lopp.

”Vi har för få hästar”
Att kallblodseliten har fått färre chanser att mötas under försäsongen stämmer. Brytpunkten kom just 2014 på grund av att det finns få hästar i eliten. Svensk Travsports sportchef Petter Johansson:

– Tittar man på Månprinsen, Hallsta Lotus, Faksen Jr och det gänget så är det tyvärr så det ser ut. Vi har för få hästar helt enkelt. Jag förstår att Gunnar känner sig besviken, men det är en naturlig följd med något färre snabblopp då vi haft alldeles för dålig beläggning i loppen för eliten. Sex, sju, åtta hästar har startat i loppen, där många kommit från en och samma tränare.

Flera lopp i mars
Enligt sportchefens uträkning finns 15-17 kallblod i Sverige som tjänat över en och en halv miljon. För några år sedan fanns det fler hästar i spannet över 700 000 kronor. Samtliga räknades som ”snabbloppare” och mötte varandra.

– I dag har det blivit så att tränare med hästar som har 1,2 miljoner på sig inte vill möta hästar från lika start som tjänat kanske det dubbla. I dag skiljer det mer mellan de här hästarna jämfört med förr i tiden.
Petter Johansson pekar på flera lopp i mars som passar Gunnar Melanders häst. Men då måste Melander vara beredd att stå med både 20 och 40 meters tillägg.

– Vidare har vi ett renodlat snabblopp i Gävle 4 april. 10 maj ett på Umåker. Däremellan har vi en tre-fyra lopp där Månprinsen står med tillägg. Efter Elitkampen kommer säsongen igång med ett par såna här lopp i månaden hela sommaren. Jag förstår att Gunnar tycker att det är mer svårmatchat än tidigare men vi har lite för få hästar i klassen helt enkelt, slutar Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Mikael Wikner

Nyheten är publicerad genom ett partneravtal med Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *