Inget världsrekord på Bollnästravet


Världsrekordförsöket i Bollnäs på torsdagskvällen slutade med en bra tid och en fin insats av norske kallblodskungen Odd Herakles. Ingen ”sparring” fanns bland motståndarna som var chanslösa att hänga på och Jorma Kontio lät hästen gå i mål med sparade krafter.

På torsdagskvällen jagades det världsrekord på Bollnästravet. Jorma Kontio fick köra världens bästa kallblod Odd Herakles för första gången i Bollnästravets Elitsprint och gjorde ett försök över de 1 640 meterna. Rasens för dagen bäste fick visa lite av sin enorma startsnabbhet och pep till ledningen från innerspåret. Men med fältets minst spelade häst Åsne Odin snett utvändigt loppet igenom fick storfavoriten springa i sin ensamhet.

Efter loppet konstaterades att Järvsöfaks världsrekord från Gävle i juli 2005 på 1.17,9 över 1 640 meter står sig ännu ett tag. Odd Herakles blev en mycket överlägsen vinnare på tiden 1.18,5 i Bollnäs.

– Den tiden är åtminstone ett nytt banrekord på Bollnästravet! sade banans speaker och löpningsreferent Patrick Wickman.

Odd Herakles vann Elitkampen på Solvalla i maj och är obesegrad efter tio starter i år. En kallblodskung som kanske aldrig varit bättre. Jorma Kontio lät den norske hästen öppna första 500 meterna efter 1.18,4. 1000 meter klockades till 1.19,5. Odd Herakles flög fram i den sista kurvan och lämnade i rygg gående Tangen Haap med många längder.

En fin prestation. Men det fanns mer att ta. Kusken Jorma Kontio sa efteråt att han inte hade velat köra för fullt i loppet.

– Vilken fantastisk häst, så snäll och så klok. Jag ville inte köra för fort första varvet när jag inte kände till hästen så bra sedan tidigare. Men hade jag kört dryga 1.18 första varvet hade han lätt haft den där tiden i sig. Nu vann han med tussarna kvar i öronen och det norska huvudlaget oryckt och hur mycket som helst sparat, sade Jorma Kontio.

Odd Herakles var en jättefavorit på V64, spelad på 85 procent. Vinnaroddset: 1.09.

Lämnade tränaren
Enligt uppgift var torsdagsstarten den sista för tränaren Lars O. Romtveit som haft Odd Herakles sedan hösten då hästen var tre år. Återstoden av 2020 kommer hästen att tillbringa hos ägaren. 2021 flyttas hingsten till Sverige och Bollnäs-tränaren Fredrik Franssons stuteri i Järvsö.

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.