Hur blir sommartravet 2021?


Pandemin stoppade alla trav-och galoppfester förra året. Hur blir det 2021? Nyligen togs beslutet att pausa det skandinaviska travsamarbetet Summer Meeting.

– Vi tog beslutet då vi tror att första halvåret 2021 nog kommer att vara ganska tufft när det gäller publika arrangemang, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.

Coronapandemin vände upp och ner på en hel värld. Naturligtvis även sportens värld. Travet kunde tävla vidare med publiken framför datorer och tv-apparater. Men festerna uteblev, publikfesterna. Elitloppet, Stochampionatet, Sprintermästaren, Hugo Åbergs Memorial med flera med flera genomfördes utan publik på plats.

Hur blir det med publiken på trav- och galoppbanorna i vår och sommar?

Sportens administratörer får ofta den frågan. Jägersros sportchef Mats Ahlkvist är en som många hoppas sitter inne med svaret.

När tror du att det kan komma publik igen?

– Hur ska jag veta det säger jag. Jag vet ju inte mer än någon annan. Ingen människa i hela världen vet när det här kommer att lätta, säger Ahlkvist.

2021 har i sportvärlden startat med handbolls-VM i Egypten där mästerskapet genomförs med en maximal publikkapacitet på 20 procent av det arenorna egentligen kan ta emot. Kanske blir det snarlika begränsningar under våren och sommarens travfester. Evenemang som till skillnad mot handbollen arrangeras utomhus.

Sommaren 2014 drog travsamarbetet Summer Meeting igång. Det handlar om fem skandinaviska banor och ett samarbete runt stora tävlingsdagar. Festligheter och travutbyte mellan travbanor från Charlottenlund i Danmark, upp genom Sverige med banorna Jägersro, Halmstad och Åby, och vidare till norska Bjerke.

I mitten av december kom beskedet att Summer Meeting pausas 2021. En fotnot, en tröst, har emellertid skrivits in om att en eventuell ”dramatisk förbättrad” pandemisituation i världen skulle kunna innebära att Summer Meeting kommer igång ändå under sommaren. Då i begränsad form.

– Vi har varit väldigt noga Kent Öhlander (Jägersros vd) och jag i allting vi har råkat ut för att förmedla att vi helt enkelt får ta det dag för dag, säger Mats Ahlkvist.

”Bättre att blåsa av i tid”
Summer Meeting 2020 blev drabbat av pandemin. Årets upplaga skulle ha varit i gång med kick-offer i mars. Charlottenlund hade varit först ut av de fem banorna med en tävlingsdag i mitten av maj.

– Mycket av det här bygger ju på publika arrangemang och tävlingar. Då var det bättre att blåsa av i tid och förmedla att Summer Meeting ska finns kvar och att vi har som ambition att fortsätta med det 2022 i stället, säger sportchefen Ahlkvist.

Hur blir det med Åbergs?

Sommarklassikern Hugo Åbergs Memorial går det här året tisdagen 27 juli. Hur det blir med publiken? Ingen vet. Åbergskvällen brukar locka 12 000 och uppåt, beroende på vädret. Ett normalår.

– Vi som arbetar på banorna i Sverige kan inte göra så mycket, vi sitter där vi sitter och är så glada över att vi ens får tävla. Sedan är allt som händer en bonus. Det måste vara utgångspunkten.

– Skulle det på något sätt ske en väldigt positiv utveckling – ja, då är vi ju snabba på att plocka upp allt igen. Men när allt eventuellt kommer igång är frågan om det blir i mindre format än vi är vana vid. Men ingen vet, säger Mats Ahlkvist.

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.