10 miljoner i jackpot
Lördag 20 oktober 2018

Hästnäringens framtid står på spel


På onsdagen diskuterades spelutredningen i riksdagen. ATG:s vd Hasse Skarplöth betonade vikten av att det införs en så kallad marknadsavgift när spelmonopolet avskaffas.

– Om inte det här är på plats äventyras svensk hästnärings framtid.

ATG:s (Aktiebolaget Trav- och Galopp) vd var en av de första att kliva upp i Andrakammarsalens talarstol. Han konstaterade att ”utan spel, ingen sport” eftersom 90 procent av trav- och galoppsportens finansiering kommer från spelen. Därpå föreslogs att en särskild avgift på sex procent ska tas ut från de bolag som arrangerar spel på hästar och att dessa medel ska gå tillbaka till hästsporten. Något krav på en sådan avgift fanns inte när Håkan Hallstedt presenterade sin spelutredning i våras.

– Vi tycker det är rimligt att det införs en marknadsavgift, man har tyckt att det är rimligt i andra länder. Frankrike och Tyskland är två exempel. Det här är en otroligt viktig fråga för hela den svenska hästnäringen. Framförallt är det en framtidsfråga. Vi har haft en modell som har levt och verkat i 40 år och om inte det här är på plats så äventyras svensk hästnärings framtid, sade Skarplöth i sitt anförande.

Två miljarder
Den enda av kulturutskottets medlemmar som ville återknyta till ämnet under den två timmar långa utfrågningen var Per Lodénius (C) som undrade hur hästsporten skulle påverkas om de här resurserna, cirka två miljarder kronor 2018, ”skulle försvinna eller minska”.

– Det som händer om vi inte får någon marknadsavgift är att ATG blir sittande med notan för tävlingskostnader för sporten, svarade Skarplöth och fortsatte:

– Det är ju så att ATG är med och finansierar stora delar av utvecklingen och utbildningen som idag sker. Det här är inte bara en fråga för ATG, eller svensk travsport, eller svensk galopp, det är en fråga för hela den svenska hästnäringen, och faktiskt också för jordbruket i Sverige.

Nya villkor 2019
Efter onsdagens spelpolitiska utfrågning fortskrider nu processen med att regeringen skriver ett lagförslag, som ska granskas juridiskt. Därefter författas en proposition som riksdagen debatterar och slutligen röstar om. Målsättningen är att omröstningen för spelmarkandens nya villkor sker nästa år. Om den antas är tanken att den nya lagen ska träda i kraft 1 januari 2019.

Gina Söderlund & Robin Johansson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

1 Comment

  1. Det är otroligt märkligt i vår mening med en rekommendation på att ta ut en avgift för att hästnäringen ska leva vidare – är det för att bevara något som den stora massan inte vill ha. Låt var sak ha sin tid. Snart är travet/näringen/sporten i samma sits som presstöd, det är nog dit Hasse vill komma. Nyligen rapporterade ETC att de lägger ner 15 tidningar för att de inte nått presstödsnivån – tidningar som ingen varit intresserad av att läsa – är det hit man vill komma?

    Det känns som ATG är intresserade av att driva travspelet bakåt i tiden och hänga upp sig på diverse regler snarare än att kratta manegen och skapa goda relationer innan dess att helvetet brutit ut. Det kommer göra ont när en sådan organisation som ATG ska möta konkurrens av slimmade spelbolagsorganisationer – det kommer gå fort och det kommer göra ont. I dessa organisationer har man inte råd att anställa folk som ansvarar för kläderna på ryttarna i monté.

    Ska bli intressant att följa framtiden efter avregleringen om galenskapen om att köra V75 från norr till söder fortsätter – för att ena dagen vara i umeå och nästa helg på Jägersro. Förhoppningsvis avtar denna idioti och att man kör på en milebana i södra Sverige med närhet till danmark med dubbla open-stretch och ett upplopp som får axevalla att se ut som en anläggning för ponnytrav.

    Och den intention som ni skyltade med i veckan om att förvärva Danska bettingsidor? Lägg ner det där – köp upp travet i Danmark, Norge och Finland istället och bedriv en produkt som ni faktiskt kan och brinner för. För det var väl för travet som sport du tog dig an uppdraget på ATG Hasse? Det var väl inte något annat?

    Post a Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *