Franska stjärnorna stannar hemma


Delia du Pommereux har inte tackat ja till sin biljett till Elitloppet. Nu är även nästa franska stjärna tveksam. I en krönika i Paris-Turf skriver tränaren Jean-Michel Bazire att han inte kommer starta Dorgos de Guez på Solvalla trots att man tidigare tackar ja till en inbjudan.

Det är bråda dagar för Solvallas sportchef Anders Malmrot som har som sin viktigaste uppgift att skapa världens bästa sprinterlopp för den äldre eliten med totalt 16 hästar. På söndag lottas försöken och hittills är elva hästar inbjudna, dessutom har franska stjärnstoet Delia du Pommereux vunnit en biljett via sin seger i Paralympiatravet.

Men kretsen kring Delia du Pommereux har inte gett något besked till Solvallas sportchef ännu. Däremot har hästens ägare sagt blankt nej i media till start i Sverige sedan kusken Eric Raffin tilldelats böter och avstängning efter storsegern på Åby 8 maj.

– De har i dag och eventuellt i morgon på sig att komma fram till nått, men då måste jag ha ett definitivt besked hur de gör kring inbjudan, säger Anders Malmrot som var med på telefon i ATG Live på tisdagen.

Solvallas sportchef riskerar även tappa en annan fransk stjärna. Tränaren Jean-Michel Bazire skrev på måndagen att han inte kommer att starta Dorgos de Guez trots att man tidigare tackat ja. I sin kolumn framhäver Bazire två skäl till avhoppet: ”Först och främst är jag osäker på honom. Han har bara startat en gång över 1 600 meter och är inte van att gå två heat. För det andra så uppmuntrar inte aktuelle händelser att delta. De styrande organen i Sverige är totalt obegripliga i sina bedömningar. Vi såg ytterligare ett exempel i lördags. Robert Bergh blev avstängd för att ha manat på sin häst lite för mycket med tömmarna. Hur kan man göra illa en häst med tömmarna? De styrande organen förtjänar inte att Dorgos deltar i loppet.”

Solvallas sportchef förvånad
Solvallas sportchef om nyheten:

– Jag blev lika förvånad som andra när den här krönikan i Paris-Turf dök upp i går kväll. Jag ringde till stallet direkt men de visste heller ingenting. Jag har inte fått tag i Bazire själv heller så jag fått definitivt besked. Men jättetråkigt, jag hade verkligen sett fram emot att få se den här fuxen på Solvalla. Han ska starta i Caen i morgon, runt där får jag ett definitivt besked av Bazire vad som händer med Dorgos de Guez. Det var jättetråkigt att läsa i går.

Solvallas sportchef låter inte särskilt förhoppningsfull att Bazire ska ändra sig.

– Han har ändå skrivit det i en kolumn och verkar vara väldigt bestämd i den här frågan, jag har ganska låga förhoppningar på att han ändrar sig. Men som sagt, jag har inte hört det än från honom själv. Han är med fortfarande på listan men i morgon kommer det att komma mer om det.

– Sen att det skulle bli den här diskussionen kring drivningarna som har varit nu senaste veckorna, den är jätteolycklig. Jag vill helst att man pratar om hästarnas prestationer. Det har varit lite för mycket turbulens kring det hela de här veckorna, tyvärr, som tar fokus från de hästarna som är inbjudna, säger Anders Malmrot.

På tisdagen blev titelförsvaren Cokstile klar för Elitloppet. Anders Malmrot aviserar även att det kommer ytterligare en inbjudan i morgon onsdag och en på torsdag. Elitloppet avgörs på Solvalla 30 maj med tre miljoner kronor till vinnaren. Frågan är om det blir med eller utan franska hästar?

Klara för Elitloppet 2021:

 • Aetos Kronos (tränare: Jerry Riordan)
 • Cokstile (Mattia Orlando)
 • Don Fanucci Zet (Daniel Redén)
 • *Dorgos de Guez (Jean-Michel Bazire)
 • Ecurie D. (Frode Hamre)
 • Heavy Sound (Daniel Redén)
 • Hickothepooh (Trond Anderssen)
 • Milliondollarrhyme (Fredrik B Larsson)
 • Moni Viking (Björn Goop)
 • Very Kronos (Svante Båth)
 • Vivid Wise As (Alessandro Gocciadoro)

*Dorgos de Guez är tveksamt startande. Solvallas sportchef väntar besked från Frankrike.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.