Efter den mystiska sjukdomen – stjärnhästen är på väg tillbaka. Rapporterna är positiva kring Aetos Kronos som kan göra comeback senare i höst.

Aetos Kronos var en av Sveriges bästa hästar, vann Jubileumspokalen i fjol och slutade därefter tvåa i EM för femåringar.

Men ett år senare har den tolvfaldige miljonären ännu inte setts på tävlingsbanan. Orsaken har varit en ovanlig sjukdom. Hästen drabbades av en nervskada som ledde till förlamning i ansiktet, efter det att han injicerats med antiinflammatoriskt medel vid ett veterinärbesök.

Nu ser det dock ljusare ut för stjärnan med inte mindre än fem miljonloppssegrar hittills i karriären. Det är för Travronden som tränaren Jerry Riordan berättar att Aetos Kronos visat kraftig bättring de senaste månaderna och dessutom gick ett tillfredställande snabbjobb i förra veckan.

– Jag har sagt att vi behöver minst en månad till med träning innan han är ”där” formmässigt. Och träningen kommande månaden kommer avgöra mycket. För ska Aetos Kronos tävla så ska han inte göra det som en okej gulddivisionshäst, utan han ska vara konkurrenskraftig i de största loppen. Är allting bra med honom siktar vi på kvallopp och start i början av november. Sedan tar vi nog sikte mot Paris. Men, hästen bestämmer detta helt och hållet. Vill och kan han tävla så får han göra det – annars blir det avel. Det ligger varken i mitt eller ägarnas intresse att förstöra avelsvärdet i hästen, säger Riordan till Travronden.

Daniel U. Olsson, Kanal 75